Vigu tegemata ei ole ka arengut

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Perfektsionistid peavad teadma, et vead ja tagasilöögid tähendavad arengut ja teadmisi.

Kas sul on raske leppida sellega, kui oled teinud vigu? Perfektsionistil on raske eraldada läbikukkumist enda väärtusest. Kui nad teevad vigu, siis see peegeldab neid, kirjutab headdrama.com.

Sageli on inimesed perfektsionistid, sest nende vanemad olid väga nõudlikud. Paraku ei lase see elu täiel rinnal nautida, sest elu ei ole ju täiuslik. Edu on rada, mitte sihtpunkt, ja selle nautimiseks peab oma vigasid mõistma.

Edu teel tuleb ette igasuguseid takistusi ja see on iga inimese enda otsustada, mida ta nende takistustega ette võtab. Viga on hoopis see, kui laseme taksitustel end peatada, edu võib näha selles, kui takistustest hoolimata jätkatakse oma teekonda, kohanedes muutustega.

Kui elu oleks täiuslik, siis kuidas saaks inimene areneda? Ega ei saakski. Tagasilöögid lasevad inimesel areneda nii psühholoogiliselt kui emotsionaalselt. Samuti on vigadest õppimise korral võimalik seada endale kõrgemaid eesmärke, mis sunnib pingutama. Need inimesed, kes ei oska tehtud vigadega toime tulla, ei õpi nendest enamasti midagi väärtuslikku. Nad keskenduvad oma madalale enesehinnangule.

Sageli on palju abi ka sellest, kui inimene mõtestab oma vead ringi ja ei suhtu nendesse kui läbikukkumistesse, sest ta pole piisavalt hea, et oma eesmärke saavutada. Iga viga on tegelikult õpikogemus, et elus samm edasi astuda. Selle asemel, et keskenduda sellele, mida kogetu mu väärtuse kohta näitab, tuleb endalt küsida - mida see õppetund mulle pakkus? Mõnikord on väga lihtne järeldusi teha, aga teinekord jõuab see teadmine inimesele pärale alles tükk maad hiljem.

Vajad nippe, et tehtud vigadega toime tulla? Proovi järgmist:

Arvesta, et su sooritus ei näita kunagi sinu väärtust inimesena. Teiste arvamus seda ei muuda. (See samm on kõige olulisem ja ilma selleta on järgnevad sammud võimatud.)

Suhtu olukordadesse positiivselt. Keskendu sellele, mida sa saad juhtunust õppida (ja kuidas vältida selle kordumist). Mida sa seejuures õigesti tegid?

Proovi uuesti, kuid muuda strateegiat. Paljud proovivad teisel katsel sama strateegiat ja siis ei saa aru, miks nad jälle ebaõnnestusid. Viga ei ole sinus, vaid töövõttes.

Huumor. Kui kõik su ümber kukub kokku, siis ära karda enda üle naerda. Suudad sa uskuda, millega sa hakkama said?

Iga inimese vead on omamoodi. Mis on ühele häbiplekk, on teisele suur saavutus. Inimesed arvavad ikka, et see, kuidas nad tööl või suhetes hakkama saavad, defineerib neid inimesena. Unustatakse aga, et edukuse nimel peabki tegema vigu, sest muidu ei ole millestki õppida.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles