Sekretärid: me pole miniseelikus tibid!

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seda, et tüüpiline sekretär on noor, kõrgetel kontsadel miniseelikus tibi, kes peale telefonile vastamise ja kohvi keetmise midagi asjalikku ei tee, arvab kahjuks veel nii mõnigi, kuid tegelikkuses on üldpilt teine, kinnitavad sekretärid.

Täna kogunesid sekretärid Sokos Hotel Viru konverentsikeskusesse Eesti sekretäride konverentsile ja messile, et tähistada rahvusvahelist administratiivtöötajate 60. aastapäeva.

Naine24 uuris koha peal, milline on sekretäri roll tänapäeval.

Infotehnoloogia valdkonnas töötav sekretär Kristi (33) kummutas levinud arvamuse, et tüüpiline sekretär on noor, kõrgetel kontsadel miniseelikus tibi, kes peale telefoni vastamise ja kohvi keetmise midagi asjalikku ei tee. «Seda arvab kahjuks veel nii mõnigi, kuid tegelikkuses on üldpilt teine,» kinnitas ta.

Sekretäril on kontoris väga oluline roll, sest ta on ühenduslüli kontori ja välismaailma vahel, selgitas ta.

«Kaasaegne sekretär on hoolitsetud, haritud, väga hea suhtleja ning suuteline tegema mitut olulist asja korraga - ta on asutuse visiitkaart,» ütles Kristi.

Meditsiiniasutuses sekretäridena töötavad Inna (43) ja Merle (42) leidsid, et sekretäri amet on justkui kokk-kondiiter-keevitaja amet – see on kooslus mitmest ametist.

Inna tunnistas, et meditsiiniasutuses on igal sekretäril oma spetsiifika, tehakse erinevaid asju. «Näiteks minu töökoha puhul on rohkem liikumist kui istumist,» selgitas ta.

Merle sõnul on haiglas töötav sekretär natuke teistsugune: «Esiteks on meil kindel töövorm, teiseks meil on hoopis teistsugune õhkkond kui mõne ettevõtte kontoris ning iga osakonna sekretär teeb erinevat tööd.»

Merle nentis, et sekretärid ei ole küll tänavapildis kuidagi enam eristuvad, sest pintsak-miniseelik-kunstküüned periood on möödas. Samal arvamusel oli Inna, kes leidis, et tänane pilt konverentsil on kirju ja inimesi on seinast seina ja igas vanuses.

Naised leidsid, et sellise ürituse korraldamine on väga vajalik: «See aitab tuua igapäevatöösse vaheldust, panna midagi uut kõrva taha ja leida uusi ideid, kuidas oma tööd paremini teha. Konverents loob tunde, et sind väärtustatakse.»

Egle (28), kes töötab sekretärina energeetika ettevõttes, leidis, et see töö on talle sobilik, sest see on vaheldusrikas. «Kuna ettevõte, milles ma töötan, pidevalt areneb ja kasvab, siis ei ole tekkinudki rutiinitunnet, sest hästi palju on uuendusi,» märkis Egle.

Tema arvates on selle töö puhul kõige olulisem aktiivsus, sest kogu aeg on n-ö mitu rauda tules. «Mulle annab lisaenergiat see, kui saan inimestelt tagasisidet, et see mida ma teen, on hästi tehtud ja meeldib neile,» lisas Egle.

Egle sõnul sõltub sekretäri väljanägemine sellest, milliseid ametikohustusi tuleb tal täita.

Väikeettevõttes sekretärina töötav Ene (37) leidis, et lisaks mitmekülgsete ülesannete täitmisele on sekretäridel väga oluline roll ka suhtekorraldajatena ja positiivse õhkkonna loomisel ettevõttesiseselt.

«Kõik algab juba hommikul tööle tulles – sekretär peab olema hingelt rõõmsameelne inimene ja alustama päeva energiliselt,» rääkis ta. «Kui meeskond alustab päeva hea tujuga, siis on päev edukas ja lõppeb tulemuslikult,» lisas Ene.

Eesti Koolitus- ja Konverentsikeskuse koolituste ja konverentside juht Mariana Danil ütles, et konverentsi korraldati sekretäride väärtustamiseks. «Kõik sekretärid teavad, et täna on nende pidupäev ja meie võimaldame neil kontorist välja saada vähemalt ühel korral aastas,» märkis Danil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles