Rinnapiim kaitseb last vähki haigestumise eest

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rinnapiima võime kaitsta organismi erinevate lapsepõlves esinevate vähkide eest on teada juba mõnda aega, kuid kui siiani polnud teada, kuidas selline mõju avaldub, siis nüüd on teadlased leidnud võimaliku põhjuse.

Nimelt leidsid teadlased, et inimese rinnapiimas on tuumori nekroosifaktoriga (TNF) seotud apoptoosi esile kutsuva ligandi (TRAIL) kõrge tase, mis võib olla üheks rinnapiima vähivastasuse põhjuseks, vahendab teadus.err.ee.
 
Teadlased analüüsisid ternespiimast (esimene vastsündinule kättesaadav rinnapiim), küpsest rinnapiimast, tervete naiste verest ja erinevatest imikute piimasegudest võetud proove.
 
Katses osalemiseks valiti välisel vaatluse terved naised, kellel ei ilmnenud märke eklampsiast, infektsioonidest või palavikust, tervete õigeaegselt sündinud vastsündinutega.
 
Selgus, et ternespiimas esines ligi 400 korda ja tavalises rinnapiimas 100 korda rohkem TRAILi kui veres, samas kui imikute piimasegudes ligandi ei leidunud.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles