Kui palju liikumist laps vajab?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktiivne laps on terve ja rõõmus.
Aktiivne laps on terve ja rõõmus. Foto: SCANPIX

Enamikul väikelastel on lõputult füüsilist energiat, kui nad tegelevad millegagi, mis neile suurt huvi pakub. Pisikeste lastega enamasti sellist muret ei ole, et nad liiguksid liiga vähe, sest elavad mängud on loomulikud ja pakuvad neile lõbu.

On siiski mõningad juhtnöörid, mille järgi vanemad saavad jälgida, et nende silmaterad liigutaksid end piisavalt, jääksid terveks ja säilitaksid normaalset kehakaalu, kirjutab Babble.

Me kõik teame, et trenn on oluline selleks, et kasvatada lihaseid, hoida südant tervena, vältida diabeedi teket ja palju muudki. Füüsilisest koormusest saab aga kasu ka lapse vaim. Nimelt on kindlaks tehtud, et aktiivsel lapsel on parem mälu ja keskendumisvõime.

Füüsiline pingutamine teeb head ka lapse tujule ja seda on enamasti koheselt märgata, kui ta arvuti taga istumise asemel õue mängima läheb.

Kui palju liikumist on vaja?

Nii poisid kui tüdrukud, väiksemad ja suuremad, vajavad päevas vähemalt tund aega liikumist, mis võiks koosneda:

  • aeroobikast (jooksmine, hüppamine, rattasõit, tantsimine ja teised tegevused, mis tõstavad pulssi),
  • lihastreeningust (ronimine või teised tegevused, mis pakuvad lihastele tavalisest enam lisapinget),
  • kontide tugevdamisest (hüppamine, jooksmine, keksumäng ja teised tegevused, mis asetavad rõhku kontidele).

Väikelapsed vajavad 30 minutit struktureeritud ja 60 minutit struktureerimata tegevust iga päev ning nad ei tohiks ühe koha peal istuda järjest rohkem kui 60 minutit (välja arvatud uneajal).

Eelkooliealised lapsed võiksid tegeleda struktureeritud füüsilise tegevusega 60 minutit päevas ning reguleerimata füüsilise tegevusega üks kuni mitu tundi päevas. Samuti ei tohiks ka nemad üle tunni aja järjest ühe koha peal istuda.

Lapsed vanuses 5 kuni 12 peaksid ennast liigutama vähemalt tund aega ja kas iga päev või vähemalt enamikul nädalapäevadel.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles