Suurimad dieedimüüdid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teades dieedimüüte, mõistad, miks dieedi pidamisest midagi välja pole tulnud.

Müüdid dieedist ei tee küll kaalulangetamist lihtsamaks, kuid sellegipoolest aitavad vähendada pettumustunnet, vahendab Diaet.germanblogs.de.

Müüt: madala rasvasisaldusega tooted aitavad kaalu langetada

Seda nad kahjuks ei tee. Uuringud on näidanud, et inimesed söövad rohkem, kui nad ei saa toidust vajalikku naudingut kätte. Kui kipud madala rasvasisaldusega tooteid lubatust rohkem sööma, siis dieet enam ei toimi.

Müüt: puuviljamahlad aitavad nälga leevendada

Puuviljamahlad on tervislikud, kui need suhkrulisandeid ei sisalda. Täiskõhutunnet nad ei tekita, kuid see ei kehti iga mahla puhul. Näiteks banaanismuutid suudavad näljatunnet paariks tunniks leevendada.

Müüt: suitsetamine teeb saledaks

Rohkem suitsetada ja vähem süüa? See dieedimüüt varitseb paljudel peas. Suitsetamine on ebatervislik mitmel moel ning kes suitsetajaid lähemalt jälgib, võib veenduda, et see müüt ei vasta tõele.

Müüt: täiusliku keha nimel kaloririkkast ja rasvasest toidust loobumine

Pole vaja ka kaloreid täpselt lugeda ega neid karta. Kuna näiteks rafineeritud süsivesikutest saadud energia mõjub kehale võrreldes täisteraviljast pärit süsivesikutest saadud energiaga erinevalt, teeb see kalorite range arvestamise üsna mõttetuks. Selle asemel tuleb hoopis valida õiged toiduained.

Rasvu ei tohi vältida, kuid tarbida tuleb eeskätt taimseid rasvu - külmpressitud õlisid ning mitmesuguseid seemneid. Vältida tuleb transrasvu sisaldavaid toite, mille hulka kuulub näiteks enamik margariine.

Müüt: saledaks viie väikese söögikorraga

Dieedimüütide kõrval leidub müüte ka päevaste toidukordade jagamisest. Väikesed vahepalad suurendavad ülesöömise ohtu. Sageli alahindame me väiksemaid suupisteid. Raske on jälgida, mida oled juba söönud.

Müüt: või asemel oliiviõli

100 grammi võid annab umbes 750 kilokalorit. Sama palju oliiviõli annab umbes 900 kilokalorit. Nii et see müüt ei vasta tõele. Tänu monoküllastunud rasvhapete suurele osakaalule on oliiviõli siiski kehale tervislikum.

Müüt: kala süües saledaks

Aurutatud kala on hea dieettoit. Kuid kui süüa kala iga päev, siis pikemas perspektiivis kehakaal ei vähene. Kala tuleb süüa mõõdukalt, sama kehtib liha puhul.

Müüt: saledaks õhtul söögist loobudes

Tõde on see, et ei ole oluline, millal sa sööd, oluline on hoopis, mida ja kui palju sa sööd. Tõde on ka see, et kui sa vahetult enne magamaminekut korraliku eine sööd, on sul raske magama jääda. Õhtutundidel süües soodustame 100-protsendiliselt rasvade ladestumist, sest ainevahetus aeglustub ja organism häälestab ennast unerežiimile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles