Miks mäletavad naised oma unenägusid paremini kui mehed?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Baseli Ülikooli teadlased viisid 5600 noore seas läbi unenägude uurimuse, mille käigus ilmnesid olulised erinevused sugude vahel - näiteks selgus, et tüdrukud mäletavad unenägusid paremini kui poisid.

Teadlaste sõnul on see tingitud sellest, et tüdrukutel on kergem uni kui poistel, vahendab Pm-magazin.de

Bioloogide arvates on selle põhjuseks kasvuperiood, mil tüdrukud on ärevamad kui poisid. Hormonaalsed kõikumised, mis on otseselt seotud menstruaaltsükliga, teevad tüdrukud ka öösel rahutuks. Kuna uneetapid katkevad sagedamini, jäävad need paremini meelde.

Naised otsivad oma sisemistele läbielamistele tihedamini seletusi kui mehed. Sellegipoolest ei unista mehed vähem kui naised.

Neurobioloogid on ajuuuringutel kindlaks teinud, et unenäod ei sõltu soost. Siiski vaevlevad naised luupainajate käes rohkem kui mehed. Kui mehed kipuvad unes nägema plahvatusi või ebamugavaid olukordi tööl, siis naisi piinab tihedamini õudusunenägu juuste ja hammaste kaotusest või põhjatusse auku langemisest.

Teadlased väidavad, et pool küsitletutest ei ole kunagi õudusunenägu kogenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles