Õhtusöök kahele

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Sõbrapäeva meeleollu istub nii magusalt murakamoosine salat kui ka peedimahlaga punase võõba saanud forell, pakub Fazer Amica peoteeninduse peakokk Aleksander Nikoskov.

Sööming kahele on üks moodus sõbrapäeval oma lähedasele või sõbrale meelehead teha. «Ja sugugi ei pea see olema midagi imelihtsat, pigem vastupidi – poolehoiu ja tunnete näitamise nimel tasub pingutada,» arvab Aleksander Nikoskov.



Ta lisab sedagi, et üksteist ei pea ilmtingimata ümbritsema kitšivahu ja punaste südamekeste massiga, kuid paras annus küünlaromantikat, punast värvi roos või muu lill taldriku kõrval on meeleolu loomiseks head küll – oma naist on ta just säärase roosiõie-romantikaga üllatanud.



Kõige tähtsam on see, et toit oleks kergemat sorti, siis pole pärast söömingut raske olla. Ning ka värvikirev – kõige parem, kui roogadessegi saab poetada pisut punast. Nikoskovi pakutud retseptides annab kalale punast tooni peedimahl, kastmele punane paprika. Kuid paha ei tee ka magusvürtsikas maitsenoot, nagu näiteks murakakastmega salatis.


Mõlema toidu kaaslaseks võib mekkida kerget valget veini. 



Eelroaks


Kerge salat Lapi juustuga


Kahele


•    60 g Lapimaa juustu


•    kolmandik friseesalati pead


•    kolmandik lollo rosso salati pead


•    tomatit


•    melonit


•    1 sl Kreeka pähkleid


•    tumedaid viinamarju


Murakakastmeks


•    20 g murakamoosi


•    1 sl oliiviõli


•    1 tl valge veini äädikat


•    1 cl Harvey’si šerrit


•    veidi soola, valget pipart, murulauku


Puhasta köögiviljad. Rebi salat, lõika tomatist kuni 4 sektorit ja eemalda seemned, poolita kuni 4 viinamarja. Eemalda kooritud melonil seemned ja lõika umbes 4 kuubikut. Rösti pähkleid kuival pannil nõrga tulega 5–10 minutit.


Lapi juustu lõikamiseks ja salati kokkupanemiseks kasuta fantaasiat. Näiteks südamekujulise salati vormimiseks lõika juust südamekujuliselt, pane serveerimistaldrikule ja paiguta selle peale kõik ülejäänud komponendid.


Sega kausis kokku murakakastme koostis-ained, lisa salatile ja kaunistuseks ka taldrikule.



Põhiroaks


Peedimahlas marineeritud forell spinatipadjal


Kahele


•    250 g nahata forellifileed


•    50 ml peedimahla


•    veidi soola, jahvatatud ingverit, sidrunimahla


Spinatipadjaks


•    60 g värsket spinatit


•    veidi sidrunimahla, soola


Kartulipüreevormiks


•    kaks suuremat viilu suvikõrvitsat


•    200 g kartulit


•    50 ml piima


•    30 g võid


•    1 muna


•    Tomatimarmelaadiks


•    1 keskmine tomat


•    veidi värsket basiilikut


1 sl suhkrut


Punase paprika kastmeks


•    80 ml kalapuljongit


•    pool keskmist punast paprikat


•    2 cl valget dessertveini


•    0,5 tl vürtsi


•    50 g rõõska koort


•    veidi soola


Sega peedimahl maitseainetega ja pane forellifilee vähemalt 5 tunniks segusse marineerima.


Keeda kartulid pehmeks, püreesta, lisa piim, või, jahuta veidi ja lisa segades muna. Prae pannil kergelt suvikõrvitsaviilud läbi, pane kahe portsjonina ahjuvormi ja pigista kondiitripritsist peale kartulipüree.  Küpseta 180 °C ahjus 15 minutit.


Prae paprikatükid potis, lisa vein ja kuumuta keemiseni, lisa kalapuljong ja vürts. Keeda tasasel tulel umbes 20 minutit, eemalda potist vürts ja purusta segu saumikseriga. Lase püree läbi sõela, lisa koor, sega ja maitsesta.



Tükelda tomat kuubikuteks, eemalda seemned. Sulata potis suhkur, lisa tomat ja hakitud basiilik. Prae segades, kuni tomativedelik on aurustunud ja mass meenutab moosi. Kuumuta spinatit pannil paar minutit, maitsesta.



Prae forelli pannil mõlemalt poolt või grilli, serveeri koos spinati, kartulipüreevormi ja paprikakastmega. Tomatimarmelaadi võib panna taldriku serva südamekujulisse vormi ja kaunistada maitserohelisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles