Hormoonipeavalud kimbutavad paljusid naisi

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valu ei pea kannatama.
Valu ei pea kannatama. Foto: SCANPIX

Enamik naistel esinevatest peavaludest on põhjustatud hormoonidest. Paljud naised on märganud, et nende migreenihoogudel on seos menstruatsiooniga ja et need peavalud on eriti tugevad.

Londoni migreenikliiniku arst Anne MacGregor selgitas terviseportaalis NHS, et migreen annab endast suure tõenäosusega märku kas paar päeva enne menstruatsiooni või esineb seda «pahade päevade» esimesel kolmel päeval. Seda põhjustab östrogeeni langus.

Hormoonidest põhjustatud migreenihood on tavaliselt tunduvalt valulikumad kui migreenihood, mis esinevad muul ajal kuu jooksul ning need võivad kesta 4-72 tundi.

Päevad ei ole ainsad hormoonipeavalude põhjustajad. Teised põhjused on:

  • Rasestumisvastased tabletid – mõnel naisel jäävad tablettide tarvitamise ajal peavalud ära, kuid on neid, kelle olukord muutub sootuks halvemaks. Eriti esineb neil peavalusid tabletivabal nädalal, kui östrogeeni tase langeb.
  • Menopaus – peavalud võivad süveneda, kui menopaus läheneb. Osalt on see põhjustatud sellest, et päevad sagenevad ning osalt sellest, et normaalne hormoontsükkel on häiritud.
  • Rasedus- Peavalud võivad olla tugevamad raseduse esimestel nädalatel, kuid tavaliselt need kaovad või paranevad tunduvalt esimese trimestri lõpuks. Lapsele peavalud kahju ei tee.

Kuidas märgata, et peavalu on põhjustaud hormoonidest?

Kasu võib olla sellest, kui paned vähemalt kolme kuu jooksul oma menstruatsiooni kuupäevad ja peavalud kirja, et märgata, kuivõrd need omavahel seotud on.

Kuidas ennast aidata?

Kui oled selle seose avastanud, saad migreenihoo esinemist vältida.

  • Söö tihti ja korraga vähe, et veresuhkru taset üleval hoida. Toidukordade vahelejätmine võib migreenihoogusid esile kutsuda. Söö midagi kerget ka enne uinumist ja alati söö hommikusööki.
  • Proovi magada regulaarselt ning väldi liiga lühikest ja ka liiga pikka und.
  • Proovi vältida stressi. Kui see on raske, siis võid abi saada regulaarsest, jõulisest trennist ja erinevatest rahunemisstrateegiatest.
  • Aruta oma arstiga lisaöstrogeeni tarvitamise või migreeniravimite võimalust, beebipillide asendamist mõne teise rasestumisvastase vahendi vastu või kui peavalusid põhjustab menopaus, siis uuri, milliseid hormoonasendusravi võimalusi saab arst sulle pakkuda.
     
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles