Talleliha pluss kapsas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pille Petersoo

Õnneks on lambaliha populaarsus tasapisi tõusmas ning kodumaise talle- ja lambaliha kättesaadavus samuti oluliselt paranenud. Talleliha küpseb kiiresti ja lihtsa vaevaga, tuleb vaid varem marinaadi maitsestuma panna.

Mulle meeldib vanarahvalt pärit kooslus lammas + kapsas, ent kui vana lammast kannatab kenasti potti panna mulluse peakapsaga, siis noore lambatalle lisandiks sobib värske ja mahedamaitseline kapsas paremini. Fotol on lisandiks võis hautatud ja soolaga parajaks timmitud värske kapsas.

Hõrgud grillitud tallefileed

neljale
•    2 tallefileed (kokku umbes 450–500 g)
•    4 suurt küüslauguküünt
•    2 sl sidrunimahla
•    4 sl rapsi- või oliiviõli
•    2 tl kuivatatud ürte (nt herbes de Provence’i ürdisegu või tüümiani, rosmariini, majoraani, basiilikut, loorberilehte jm)
•    musta pipart

Lõika kumbki tallefilee pikuti peaaegu pooleks, nii et saad filee raamatusarnaselt avada. Tee noaga veel mõned sisselõiked, et marinaad paremini imenduda saaks. Aseta liha suurele taldrikule. Purusta küüslauguküüned, sega koos ürtide, sidrunimahla ja õliga ühtlaseks. Kalla marinaad lihale, kata taldrik toidukilega ning lase vähemalt tund aega jahedas maitsestuda (üle öö oleks veelgi parem).

Lambaliha küpsetamiseks kuumuta (sooneline) grillpann hästi tuliseks. Aseta liha pannile ning prae mõni minut, kuni liha alumine pool on kuldne ja krõbe (suru liha praadimise ajal vastu panni). Pööra liha­tükk ümber ja prae ka teiselt poolt 3–4 minutit. Tallefilee peaks keskelt veidi roosakaks jääma! Lõika liha paksudeks mahlasteks viiludeks ja serveeri kohe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles