Vabalaua perenaise paremad palad

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Mida Eesti esimese restoranisoovituste portaali looja Kristel Nõmmik sööb siis, kui parasjagu mõnd restoranirooga ei testi? Eriti praegu, kui talvevarud otsakorral ja kodumaist rohelist veel võtta pole.

Tõepoolest, Kristel Nõmmiku käima lükatud ja juhitav restoraniportaali vabalaud.ee töö viib ta tihtipeale eri söögikohtadesse maitsmistuure tegema. Et ikka teaks, mida veebist restoranikülastuseks nõu ja broneeringu otsijale soovitada.

Ja neid inimesi pole sugugi vähe – juba mõne kuuga on Vabalaua kaudu restoranikoha reserveerijaid kogunenud ligi 2000.

Sestap eelistabki n-ö professionaalne sööja argiselt õige tavalisi kodutoite, olgu see mõni supp, roheline salat, värske kartul kukeseenekastmega või siis hoopis hakklihakaste. Kuigi suur lihasööja ta tegelikult pole – kõhule ja kehale raske toit lihtsalt ei meeldi. Just äsja, kui hetkeline ilus ilm lubas kodus grillihooaja avada ja esimesed lihatükid tulele panna, sai ta sellele järjekordselt kinnitust.

Part ja glögi

«Lihtsad klassikalised värsked salatid õlikastmega on minu rida,» ütleb Kristel ja lisab, et teinekord koosneb salat ainult rohelisest, siis jälle paneb ta ka tibake lihalist või kalalist juurde. Isegi kastme maitsega ei armasta ta ülemäära mängida ega neid mõne toeka koostisainega täidlasemaks muuta: natuke kvaliteetset oliiviõli, palsamiäädikat, soola, suhkrut, pipart ja ongi valmis. Imemaitsva sooja salati segab ta kokku näiteks rohelisest salatipõhjast, kergelt läbi praetud Pariisi kartulitest ja õrnsoola lõhe ribadest.

Kevadel ei saa muidugi üle ega ümber sparglist, mis ei nõua palju aega ega suurt kokakunsti: vette keema, võid peale ja võibki kevadekuulutajat nautida. Ning kui tõesti on põhjust kodus suurem söögipidu ette võtta, meeldib Kristelile oma kokaoskusi proovile panna pardi küpsetamisega.

«Siis varun aega. Lasen lihal marineerida – isegi glögiga olen seda teinud. Lõpuks liha korraks grillile ning seitsmeks-kaheksaks minutiks ahju,» kirjeldab naine küllalt turtsaka pardilihaga ümberkäimist. Ka punaveinis on ta lasknud pardil maitsestuda, kõrvale pakkunud sama punase veiniga tehtud risotot ja klaasikese sedasama punaveini.

Küllap Kirstel juba teab, mida teeb, sest lisaks toitlustuse ülikooliharidusele on ta käinud ka sommeljeede koolis ning peab praegu Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni presidendi ametit. Rääkimata sellest, et tema restoranikarjäär kõlab kui «ajalehepoisist miljonäriks»,
ainult et Kristel alustas ettekandja õpilasena ja sai restorani juhatajaks, hiljem lisandus kõik muu.

Sakslased ja austerlased

Kuid roosa veiniga keedetud risoto ja mahlakas krevetist-juustust-ananassist salat, mida ta lugejaile välja pakub, liigituvad just nende roogade hulka, mida ta teeb ajal, kui talvevarud lõppemas ja kohalikku värsket veel saada pole. «Risoto teeb eriliseks kuiv roosa vein. Ja klaasike sedasama risotopatta läinud rosé’d pole selle juurde sugugi paha,» soovitab veinitundja.

Üldse, kevadsuvist veinihooaega võiks tema sõnul alustada juba praegu, seda heade kuivade või ka poolkuivade roosadega. Ka kergeid valgeid veine, eriti Austria ja Saksa omi võiks avastada. «Sealne köök on meile üsna lähedane, nii et neid on küllalt hõlbus toiduga sobitada. Liiati on Itaalia, Hispaania, Prantsusmaa, rääkimata Uue Maailma veinidest, paljudel üsna äraproovitud teema,» kutsub Kristel uutele maitserännakutele.

Ja loomulikult arvab ta, et teinekord võiks end kodukokkamisele vahelduseks restoraniskäiguga premeerida. Kiuslikele küsijaile, kes restoranikoha broneerimist ükskõik mil moel, telefonitsi või veebis, mõttetuks peavad, sest «restoranid on ju tühjad!», ütleb ta, et esiteks on see elementaarne viisakus.

Kellelegi külla minnes annate ju alati teada, et olete tulemas – nii teab pererahvas teid ka paremini vastu võtta või näiteks meelepärase laua kinni panna. Teiseks ei pruugi paljudesse menukatesse söögikohtadesse reedel ja laupäeval üldse pääsedagi. «Reserveerimiseta on see ilmvõimatu,» näitab Kristeli kogemus.

Menukid

Vabalaud.ee hittrestoranid:

Neikid, Moon, Ribe, Platz, Leib Resto ja Aed.

Popid on ka söögikohtade eripakkumised ja veiniõhtusöögid.

Värskematest Vabalauaga liitujatest on kolme viimase nädala absoluutne lemmik Cru – vastavatud restoran vanalinnas, mille üks põnevamaid väljakutseid on Eesti hommikusöök, kus pakutakse üksnes kohalikke saadusi. Praegu on menüüs Narva-Jõesuu silmud, Pärnu lõhe ja siig, kohapeal tehtud rabarberi- ja maasikamoos, Eesti müsli jne.

Kristel Nõmmiku restoranisoosikud:

Pere ja lastega söömiseks Oko – lastele on seal omad toidud, samuti mängunurk; lisandub ka väljasõidu boonus. Hea veinikaardiga restoranid, kus saab suurepärast õhtusööki – Dominic või Ribe. Kui midagi väga uhket ei taha – Leib Resto ja Aed ning Moon, hea aus toit ja mõistlik hind.

Oma kodulähedastest kohtadest meeldib külarestoran Roots. Uuematest tulijatest hindan Crud, iseäranis head on kalaroad.  

Risoto rosé’ga

Neljale
•    1 l köögiviljapuljongit
•    3 sl võid
•    1 väike sibul
•    20 cl kuiva rosé veini
•    200–250 g risotoriisi
•    Parmesani juustu, värskelt jahvatatud musta pipart

Sulata keedupotis või ja sega hulka (jämedalt) hakitud sibul. Kuumuta madalal kuumusel, väldi sibula pruunistumist. Kui sibul on muutunud klaasjaks, lisa riis ja sega korralikult. Siis hakka tasapisi lisama vedelikke: alusta veiniga, sega pidevalt, kuni vedelik aurustub. Korda sama, lisades kogu veini. Jätka sama puljongiga.

Pea meeles, et vedelikku tuleb lisada vähehaaval ja enne uue koguse lisamist peab eelmine olema aurustunud. Kui riis on pehmeks aurutatud, lisa värskelt riivitud Parmesan ja jahvatatud must pipar.

Serveeri koos kuiva rosé veiniga.

Kreveti-juustu-ananassisalat

Neljale
•    1 keskmise tumedusega ciabatta (sobib ka röstsai)
•    5 sl kvaliteetset oliiviõli
•    1 sl pestot
•    300 g kõva juustu
•    300 g krevette soolvees
•    300 g ananassi (sobib ka konserv)
•    maitsestamata jogurtit
•    karripulbrit

Lõika ciabatta viiludeks, sega õli ja pesto. Pintselda saiaviilud õliga ja pruunista ahjus. Lõika juust ja ananass võrdse suurusega kuubikuteks ja sega kuivaks nõrutatud krevettidega.

Kastmeks sega maitsestamata jogurt karriga ja vala hakitud koostisosadele. Sega läbi. Serveeri krõbedatel saiaviiludel. Võib pakkuda röstsaial, suupistekorvikeste sees või ka lihtsalt salatina. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles