Ühtlane müra soodustab töötegemist

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiljutine uuring selgitas, miks nii paljudele meeldib kohvikus oma sülearvutiga tööd teha. Tõepoolest- nii mõnigi töötab nõnda sootuks efektiivsemalt kui kontoris.

Briti Columbia ülikoolis uuriti seda, kuidas mõjutab müra tööprogressi, vahendab geniusbeauty.com. Enam kui kolmesajal katsealusel paluti sooritada loovust nõudvaid ülesandeid. Nad pidid mõtlema erinevatele viisidele, kuidas kasutada telliseid; kujutlema, kuidas madratsitootja saaks oma tooteid parandada ja mängima sõnaseostamismängu. Samal ajal muudeti mürataset ruumis haudvaikusest pideva taustamürani (nagu kohvikus) ja ka väga valju lärmini.

Leiti, et osalised said oma ülesannetega paremini hakkama keskmise mürataseme juures. Pideva taustaheli saatel olid inimesed loovamad, aga ka nende «kolleegid» kiitsid neid rohkem.

Uuring näitas, et vali lärm on jällegi väga häiriv. See segab infotöötlust ja häirib loovust. Erinevalt madalast müratasemest, segab keskmise tasemega müra töötegemist minimaalsel määral ning ei mõjuta oluliselt tööprotsessi.

Teadlased usuvad, et mõõdukad takistused, mis teevad infotöötlemise pisut keerukamaks, soodustavad loovust, sest need stimuleerivad abstraktset mõtlemist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles