Emotsionaalne petmine: mis see on?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Alguses on kõik väga süütu. Saad seksika töökaaslasega sõpradeks, otsustate hakata koos tööle sõitma. Või lisad oma endise armastuse Facebookis sõbraks ja hakkate vanu häid aega meenutama. Peagi avastad, et iga vestlus ja koosveedetud aeg selle inimesega paneb sind eriliselt särama.

Ta mõistab sind, temaga võib kõigest rääkida. Su süda hakkab puperdama, kui saad talt uue kirja või sõnumi ning tundub, et elu on jälle huvitav, kirjutab Huff Post.

On aga väike probleem. Nimelt oled sa abielus/kihlatud/püsisuhtes. Kõik on ju okei, sest te ainult lobisete – see ei ole petmine. Te ei seksi, olete kõigest sõbrad. Või kuidas?

Tegelikult ei ole asi nii lihtne. Jah, te ei ole vahekorras olnud. Veel. Tegemist on «emotsionaalse seksiga», mis võib olla isegi intensiivsem, sensuaalsem ja kõikehõlmavam kui füüsiline seks.

Mis see on?

Emotsionaalne seks on sõprus, mis kujuneb selliseks suhteks, mis tunnete tasandil võrdub romantilise suhtega ja mis võib väljenduda mitmel erineval moel – füüsilisel, romantilisel, emotsionaalsel, iharal, verbaalsel või virtuaalsel viisil.

Sõprusest saab emotsionaalne seks, kui isegi sellele inimesele mõeldes valdavad keha mõnutekitavad ajukemikaalid ja hormoonid. Iga kontakt selle inimesega on sama võimas kui uus doos narkomaanile.

Neid ärevaid tundeid ja «täiusliku armastusega» seotud fantaasiaid põhjustavad ajukemikaalid. Biokeemilised uuringud on näidanud, et armukemikaalide mõju on kahekordne: need eralduvad vastuseks sõbrale ja seovad sind omakorda temaga. See kehtib eriti naiste puhul, kelle keha toodab rohkem oksütotsiini – hormooni, mis süvendab tunnet, et oled leidnud oma hingesugulase.

Need sõltuvusttekitavad armukemikaalid on nii head, et sõbraga suhtlemise lõpetamine tundub võimatuna. Side temaga tundub ehe ja isegi elukestev. Sellise joovastava rõõmuallika hülgamine tundub kujuteldamatu.

Enne, kui annad järele kiusatusele, et jätta oma stabiilne ja hea suhe erutava emotsionaalse armukese tõttu, pead analüüsima, mis tegelikult toimub.

Kas platooniline suhe on läinud üle piiri?

Platooniline sõprus erineb suuresti sellisest suhtest, mis on ületanud piiri ohtliku emotsionaalse seksi tsooni.

Platoonilisel sõprusel ei ole seksuaalse keemia või külgetõmbe elemente. Sõber võib olla väga kallis, aga sa ei fantaseeri ega unista temast. Kõik on aus ja avalik ning su partner võib iga hetk teiega ühineda.

Kontrastiks on emotsionaalne seks salatsev ja see kurnab energiat su püsisuhtest. Tegemist ei ole süütu sõprusega, kui räägid sõbraga sellistel intiimsetel teemadel ja usaldad talle asju, mida peaksid usaldama vaid oma kallimale või kui saadad talle hilisõhtuseid sõnumeid stiilis «mõtlen praegu sulle».

Oled ületanud piiri, kui sul on sõbraga seotud seksuaalseid või romantilisi fantaasiaid. Võid vaielda, et ta on kõigest Facebooki sõber või et te flirdite niisama ja see ei tähenda midagi, aga ükstapuha, kuidas sa üritad seda ratsionaliseerida, tegemist on suurte ohumärkidega, et sõprusest saab emotsionaalne seks ja seega on tegemist petmisega.

On viis ohumärki, mis viitavad sellele, et kaldud petma

Truudusetus on sama vana kui tsivilisatsioon, aga tänapäeva tehnoloogiaajastul on igasugune sidepidamine ja intiimne suhtlemine lihtsam kui kunagi varem. Tänu nutitelefonidele ja internetile on «armudoos» alati kättesaadav.

Enamik truudusetuse juhtumitest ei ole tegelikult planeeritud, vaid inimesed avastavad end olukorrast, mil tunded saavad neist nii äkitsi võitu, et see üllatab neid endidki. Need, kelle püsisuhtes esineb probleeme, on haavatavamad, kuid armuafääri erutavast uudsusest ei pruugi jääda puutumata ka need, kelle suhe tundub kõrvaltvaatajale igati kindel.

Armusuhe on enamasti elus ja suhtes mingi põhiprobleemi sümptomiks. Midagi on puudu ja see puuduv element teeb truudusetusele haavatavamaks. Selle katmiseks võid pöörduda kellegi teise poole, et leida emotsionaalset intiimsust.

On viis ohumärki, mis viitavad, et su suhe on truudusetuse ees kaitsetu:

1. Tunned end üksikuna. Jagate sama aadressi, aga elate erinevates maailmades. Veedate töö, laste või erinevate huvide tõttu koos liiga vähe aega.

2. Suhtlete omavahel liiga vähe. Tühised asjad viivad erimeelsuste ja võimuvõitluseni, te vaikite. Sulle võib tunduda, et sind ei hinnata, oled nurka surutud või pead käima kikivarvul, et mitte kedagi ärritada.

3. Armastusest, kiindumusest ja intiimsusest on vajaka. Kodus ei ole elu ja sulle tundub, et selle elavdamiseks saad stimulatsiooni otsida mujalt kui oma suhtest.

4. Igavus, rahulolu ja emotsionaalne kaugenemine. Sinu suhe on muutunud rutiinseks. Soovid, et partner pööraks sulle rohkem emotsionaalset ja seksuaalset tähelepanu, kuid teie vahel on justkui sein, mis ei lase sel juhtuda.

5. Seksuaalne kaugenemine. Tundub, et olete rohkem toanaabrid kui armastajad. Tähelepanu ja kiindumus on kahanenud ning te ei näe enam teineteist kirgliku pilguga.

Salasuhe ei pea olema seksuaalne, et lõhkuda olemasolevat püsisuhet. Emotsionaalne seks võib olla isegi paeluvam kui füüsiline seks, kuid see võib tuua sama suure kahju, usaldamatuse ja reetmise näol, mis võib viia suhte lõpuni.

Kui soovid sellest paraneda, pead esimese sammuna lõpetama igasuguse kontakti oma emotsionaalse armukesega ja seejärel kohe tegelema nende nõrkade kohtadega, mis esinevad su suhtes kallimaga. Alles siis saad luua oma suhtele stabiilse alustala, et seejärel täita seda armastuse, tähelepanu, tänulikkuse ja kiindumusega, mida te mõlemad partneriga väärite.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles