Üllatavaid tervisefakte kohvist

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohv.
Kohv. Foto: SCANPIX

Kohv ei olegi üdini halb, sel on ka tervisele kasulikke omadusi.

Portaalis Woman’s Day kirjutati sellest, kuidas võib kohvi joomine tervisele hästi mõjuda ja toodi välja ka teisi huvitavaid fakte selle ergutava joogi kohta.

1. Kohv võib tõrjuda depressiooni

Kõik, kes tunnevad pärast esimest hommikust sõõmu kohvinaudingut, võivad rääkida joogi tujutõstvast mõjust. Nüüd on see ka teaduslikult tõestatud. Nimelt leidsid teadlased Harvardi rahva terviseülikoolist, et regulaarselt kohvi joovatel naistel on 20 protsenti madalam risk kannatada depressiooni all kui neil, kes kofeiini ei tarbi. Uuringus jälgiti naisi kümne aasta jooksul ning selgus, et mida rohkem kohvi joodi (kuni 6 tassi päevas), seda enam depressiooni tõenäosus vähenes.

2. See võib soodustada tervislikku kehakaalu

Kui jood pärast söömist tassi kohvi, aeglustab see toidu seedimist. Kofeiin vähendab toidu maost kaksteistsõrmiksoolde paiskamise kiirust, aga kiirendab ainevahetust. Muidugi ei ole kohv imerohi, mis teeks saledaks, kuid selle joomine pärast kõhutäit aitab säilitada tervislikku kehakaalu.

3. Kohv võib tõsta meeste viljakust

Uuringud on näidanud, et kofeiinil on spermatosoidide liikuvusele positiivne mõju. Sao Paulo ülikoolis koostatud uuring näitas, et kohvijoojate spermatosoidide liikuvus on märgatavalt parem kui neil, kes kohvi ei joo. Uuringust ilmnes ka, et rolli ei mängi see, kas juuakse kõigest üks tass või kümme tassi kohvi päevas.

4. Kohvimasin

Kui mõelda, millised kohad on kodus kõige pisikuterohkemad, siis tulevad silme ette ikka prügikast või kraanikauss. Nimekirja tippu jääb aga ka kohvimasina veepaak. Mittetulunduslik tervishoiu ja -ohutuse organisatsioon NSF International teostas uuringu, mis näitas, et kohvimasina veeanumatest leiab rohkelt pärm- ja hallitusseente organisme, sest enamasti neid ei puhastata. Paaki jäänud vesi ja niiskus on bakterite kasvuks väga soodne pinnas.

Kui masina kasutusjuhendis ei ole täpsemaid nõuandeid, siis võib seda kord kuus puhastada äädikaga. Vala paaki lahjendamata äädikat ja lase sel pool tundi mõjuda. Seejärel lase sel masinast läbi joosta. Loputamiseks lase masinal keeta kaks või kolm korda puhast vett, et eemaldada äädika jääke.

5. Kohv võib vähendada vähi riski

Nahavähi vastu aitavad muidugi eelkõige otsese päikesevalguse vältimine ja päikesekaitsekreemid, kuid Brighami naistehaiglas teostatud uuring viitas ka sellele, et naistel, kes joovad rohkem kui kolm tassi kohvi päevas, väheneb basaalrakulise kartsinoomi risk 20 protsenti ja meestel 9 protsenti. Paraku aga ei näidanud see uuring, et kohvi joomine vähendaks soomusrakulise kartsinoomi või melanoomi tekkeriski, mis on kõige surmavamad nahavähi vormid.

6. See ei ole tõeliselt sõltuvust tekitav

Kuigi paljud inimesed väidavad, et nad ei saa kuidagi ilma paari tassi kohvita hakkama, on see siiski kerge erguti ja vale oleks seda võrrelda narkosõltuvusega. Inimene saab vähendada kohvi tarbimist või selle joomise üldse katkestada ilma, et tal tekiks tõsiseid psühholoogilisi ja füüsilisi probleeme, nagu tekivad tõelisel sõltlasel. Pikaaegsetel kohvijoojatel võib esineda joogist loobudes väsimust ja ärrituvust, kuid need sümptomid peaksid mõne päeva jooksul hajuma.

7. Kohv ei põhjusta tingimata kõhuvalu

Kui su kõht hakkab kohvi juues valutama, peaksid ilmselt arsti poole pöörduma, et teada saada, mis on probleemi allikaks. Mitmed uuringud on tõestanud, et kohv ise maohaavandeid ei põhjusta ning pole ka tõestatud, et kohv oleks seedeprobleemidega inimeste kõhuvalu põhjustajaks. Kohv võib aga süvendada kõrvetisi, sest stimuleerib maohappe tootmist.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles