Meeste riskivalmidus laste juuresolekul ei muutu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui naised muutuvad laste juuresolekul märgatavalt ettevaatlikumaks, siis mehi see nii ei mõjuta ja nad on siiski valmis oma saatusega mängima.

Warwicki ja Baseli ülikoolide teadlased viisid läbi katse, milles 40 naist ja 40 meest mängisid arvutis õnnemängu nii üksi kui ka kujuteldava kaaslasega, kelleks oli kas mees, naine või beebi, vahendas teadus.err.ee.

Mehed olid palju riskialtimad, kui nende partneriks oli mees, sest teise mehe juuresolekul tõuseb paratamatult nende tunnetatud konkurents, kuid naisterahvaga paaris olles nende riskeerimisvalmidus ei suurenenud ning beebiga paaris olles nad erilist alalhoidlikkuse tõusu ei ilmutanud.

Teadlased usuvad, et tegemist on evolutsioonilise jõuga, mis muudab mehed konkurentsivõimelisemaks ja riskialtimaks, kui naised üritavad luua endale ja oma järglastele ohutut keskkonda. Nimelt langes märgatavalt naissoost katsealuste soov riskida, kui nende paariliseks oli beebi, kuigi ükski naistest ei olnud määratud lapse ema.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles