Ole enda vastu hea

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kujata ette, et said tööl hakkama kuluka prohmakaga või häbistasid end mingil moel tuttavate ees – kuidas reageeriksid? Tavaliselt karistavad inimesed end mõttes oma vigade pärast.

Vähesel määral enesekriitikat tuleb kasuks, sest tänu sellele vastutame oma tegude eest, kirjutab psychologytoday.com. Liigne enesekriitika on aga kurnav ja ennasthävitav.

Väga raske on muuta seda, kuidas me iseendasse suhtume, samuti nagu on väga raske lõhkuda mittetoimivaid suhtlemismustreid teiste inimestega. Kohe kindlasti ei juhtu see üleöö, kuid kuskilt peab alustama.

Astu endast välja. Sageli on lihtsam kaasa tunda teistele kui iseendale. Selleks, et ennast paremini kohelda, võid ette kujutada, et sinu asemel on keegi, kellest hoolid. Mida sa talle ütleksid? Ilmselt midagi lahkemat kui iseendale. Selle harjutuse teise versioonina kujuta ette, et sind lohutab keegi, kes sinust väga palju hoolib.

Leia oma sisemine hooldaja. Neile, kel olid lapsepõlves kaastundlikud vanemad, on ka enesest hoolimine lihtsam. Siiski ei ole kõik kadunud, kui selliseid eeskujusid pole käepärast võtta. Tuge võib saada inimeselt või ka vaimselt olendilt, kes armastab tingimusteta ja kes kajastab kõiki neid omadusi, mida hoolitsejalt oodatakse.

Ei tohi unustada, et eksimine on inimlik ja see teeb meid isegi meeldivamaks. Näiteks tõestas üks uuring, et inimestele meeldisid rohkem need katsealused, kes valasid omale kohvi peale, kui need, kes seda ei teadnud. Peaasi, et kohvi pillaja tundus muidu mõistlik.

Kui inimesed teevad vigu, tunduvad nad teistele inimlikumad, isegi armastusväärsemad. Tekib tunne, et sellest pole midagi hullu, kui me ka ise millegi suhtes eksime. Seega, kui teed mingi apsu, võib juhtuda, et näid teistele sootuks meeldivamana. Võid võtta seda isegi altruistliku teona, mis lubab teistel end sinu seltsis mugavamalt tunda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles