Nõuandeid, kuidas magusaisu kontrolli alla saada

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas sa vajad iga päev midagi magusat - šokolaadi, kooki või kommi? Võib-olla oled sa sellest lausa sõltuvuses?

BILD.de annab näpunäiteid, kuidas vabaneda magusasõltuvusest.

Alkoholi ja tubaka kõrval on suhkur sõltuvust tekitavatest ainetest üks kahjulikumaid. Selle kontrollimatu kasutamine võib viia tõsise keemilise sõltuvuseni. Suhkur ei anna mitte midagi sellist, mida poleks võimalik kätte saada teistest, kergesti kättesaadavatest toiduainetest. See on vaid stimulaator ja rohkem mitte midagi.

Inimesed jäävad sõltuvusse ühest kõige tugevamast ainest, mida võib leida kõikjalt ja kõiges: rafineeritud suhkrust.

Siin on mõned nõuanded, kuidas vähendada suhkrusõltuvust.

Söö regulaarselt!

Söö kolm korda päevas. Söögikordade vahele on lubatud kaks suupistet. Inimestel, kes toituvad ebaregulaarselt, langeb veresuhkru tase, nad on näljased ja soov magusate suupistete järele järjest kasvab.

Söö täisväärtuslikku toitu!

Mida vähem töödeldud toit, seda tervislikum. Tarbi toitu selle loomulikus vormis, nt puu-ja köögiviljad on kiire ainevahetuse jaoks kõige kasulikumad.

Jälgi, et hommikusöögis oleks nii valku, rasva kui teravilja!

Tarbides juba hommikul rohkelt suhkruid ja süsivesikuid täis toitu, ei alga sinu päev hästi, sest siis sõltud sa päeval veel rohkem magusast toidust.

Iga eine peaks sisaldama valku ja head rasva!

Kui nii toimid, siis püsib veresuhkru tase tasakaalus.

Rohkem vürtse!

Koriander, kaneel, muskaatpähkel, nelk ja kardemon teevad toidu magusamaks ning vähendavad magusaisu.

Rohkem multivitamiine, oomega-3-rasvhappeid ja B3-vitamiini!

Mõne toitaine puudus võib suurendada isu magusa järele, seepärast on oluline süüa tasakaalustatud ja mitmekesist toitu. Mõned vitamiinid, nagu näiteks B3-vitamiin või magneesium, võivad veresuhkru taset isegi kontrolli all hoida.

Liiguta ennast!

Jooksmine, tantsimine või jooga – ükskõik, millist liikumisviisi sa eelistad, igal juhul leevendab see tegevus pingeid, toob uut energiat ja peatab magusaisu.

Maga piisavalt!

Vähene uneaeg suurendab samuti magusaisu. Põhjuseks: vähene energia ja vajadus võidelda väsimusega.

Põhjendage oma magusavajadust iseendale!

Tihti ei vaja me tegelikult midagi magusat, vaid emotsionaalset tuge. Stressirikas töö või kellegagi vaidlemine tekitavad isu magusa järele. Ja selle asemel, et oma töökaaslase, sõbra või partneriga asjad selgeks rääkida, haarad sa šokolaadi järele. Proovi sellist olukorda teadlikult vältida.

Jälgi, et sul ei oleks kontoris või kodus väga palju maiustusi!

Pingelises olukorras haarad sa automaatselt magusa järele. Kuid kui sul midagi magusat ei ole, siis ei ole ka mingit maiustamist.

Tee endale selgeks, milliseid suhkruid kasutada!

Valge suhkur on tööstuslikult toodetud toiduaine, mida looduses ei leidu ja seetõttu on see tervisele kahjulik. Teised suhkrud, nagu fruktoos (puuviljades ja suhkrus), laktoos (piimas) ja maltoos (teraviljades), on neutraalsed ained, millel on ka toiteväärtus.

Toorsuhkur on jämedakoeline, pruun ja kleepuv, seda saadakse (suhkru)roomahla keetmisel ja ka see on tervislik toit, kuid sellist toorsuhkrut on läänes väga raske leida. Niinimetatud pruun suhkur, mida müüakse supermarketites, pole midagi rohkemat kui rafineeritud suhkur koos väikese koguse roosiirupiga, et anda ainele värvi ja lõhna. Kui sul on suur magusaisu, siis oleks parem kasutada magusainena mett või (suhkru)roosiirupit.

Hinga sügavalt sisse!

Kui magusaisu tervet sinu keha valdab, siis hinga sügavalt sisse. Leia endale vaikne koht lõõgastumiseks ja keskendu hingamisele. Mõne minuti pärast märkad, et magusaisu annab järele.

Joo palju vett!

Mõnikord sööme me maiustusi, selle asemel, et kustutada hoopis joogijanu. Seetõttu on soovitatav juua palju vett.

Söö tükike puuvilja!

Kui sa tõesti midagi magusat vajad, siis tükelda üks puuvili - see on magus ja ka tervislik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles