Seitse sõprussuhet, millest tasub väljuda

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sõprus on väga oluline ning mõjutab peale vaimse heaolu kaudselt ka füüsist. Hea sõbra poole võib pöörduda nii rõõmu kui murega, sest koos on ikka kergem. On aga olukordi, mil sõprus mõjub sootuks halvasti ja enda huvides peaks sellest loobuma.

1. Tema võtab, sina annad

Kui märkad, et aja jooksul on sõprussuhtes tasakaal paigast läinud ning sinu vajadused jäävad alati tähelepanuta, siis on aega sõbraga tõsine jutt maha pidada. Sa ei pea osalema kurnavas suhtes, milles oled teise hooldajaks ja mis sulle endale kunagi midagi ei paku, kirjutab psychologytoday.com.

2. Ta ei toeta sind sellisena, nagu sa oled

Kui teie vestluse põhiosaks on kriitika ja alandused, sest sõber üritab sind muuta, siis ei ole tegemist sõprussuhtega, mis toetaks sinu vaimset tervist. Alandavad vihjed, mis võivad olla peidetud huumori, sarkasmi ja naljatleva norimise varju, võivad olla suunatud sinu staatuse alandamiseks suhtes, et oma positsiooni selle arvelt kergitada. Veel hullem on see, kui ta teeb seda avalikult, teiste ees.

Anna talle teada, mida sa tunned ja nõua austavat kohtlemist. Kui soovid temaga edasi suhelda, siis anna talle aega muutustega kohanemiseks. Kui saad aga vastuseks üha enam kriitikat, on aeg edasi liikuda.

3. Ta ei hoia saladusi

Usaldusväärne sõber on tõeliseks kingituseks. Enamasti on inimestel vähe selliseid sõpru, kellele võib kõike usaldada ja olenevalt kogemustest tasub aeg-ajalt sõprade usaldusväärsus ümber hinnata. Enamikul meist on pealiskaudseid sõprussuhteid inimestega, kellega me jagame vaid üldisi teadmisi ning isiklikumad teemad jäävad puutumata.

Need, kellele end avame, jagavad enamasti meile ka oma saladusi. Loomulikult inimesed eksivad ja mõnikord võib üle huulte tulla midagi, mis oleks pidanud jääma vaid enda teada. Kui aga sõber eksib mitmel korral ja seda õelal moel, tuleb kas sõprus lõpetada või taanduda pealiskaudsusele.

4. Ta toob sinus esile kõige halvema

Võib juhtuda, et su sõber ei ole piisavalt terve, et sind toetada. Kui sul on käsil enesearenguline kasvuspurt, võib olla, et sõber ei tule sinuga kaasa, et saaksid elada paremat ja täisväärtuslikumat elu. Näiteks ei taha ta, et sa loobuksid joomisest või tahab, et püsiksid oma vägivaldse kaaslase kõrval.

Halbade nõuannete alla käivad ka soovitused, mis veenavad sind kohe uut kaaslast otsima, kui oled just lahku läinud; lõpetama suhet, mida sa pole veel proovinudki parandada; proovima enesekindluse parandamiseks ilukirurgiat ja muu sarnane. Vajad oma ellu inimesi, kes toetaksid su vaimset tervist. Kui tunned, et sõber mõjub sulle halvasti, siis võiksid tasahaaval vähendada temaga suhtlemist.

5. Temaga kaasnevad vaid pettumused

Kui lepite kokku, et saate kokku ja puistate südant, aga siis selgub, et ta võtab ilma hoiatamata kellegi endaga kaasa, valmistab see kindlasti pettumust, kuid sellest saab üle. Samuti saab üle sellest, kui olete plaaninud koos kontserdile minna, aga sõber läheb sinna hoopis oma kohtingukaaslasega. Kui aga sõber laenab sult raha ja ei maksa seda tagasi, on aeg tõsiseks vestluseks.

Kui sellised näited tulevad teie sõpruses pidevalt ette, siis võid tüdineda ja väsida ootamast, et olukord muutuks ja ta ei veaks sind sageli alt. Sulle tuleb kasuks, kui suhtleksid inimestega, kellele võid kindel olla, sest kui olete sellest juba korduvalt rääkinud, siis suure tõenäosusega tema käitumine ei muutu.

6. Talle ei meeldi või ta ei austa sinu kaasat, last või perekonda

Kõikide meile oluliste suhete tasakaalus hoidmine ei ole alati lihtne. Sõbrad on meile olulised, sest nad aitavad meil mõista teist poolt ja nägemust ning nad kuulavad meid ära, kui meil on midagi kurta. Mõnikord on hea sõbraga rääkides auru välja lasta ja oma partneriga seotud muredest rääkida, kuid kui sõber tunneb väga suurt vastumeelt nende inimeste suhtes, kellest meie hoolime, on olukord raske.

Sõprus ei tohiks meid eraldada nendest, keda armastame. See, kes ei ole oma sõbra partnerivalikuga nõus, võib hakata teiste suhet õõnestama ja seda eriti siis, kui suhtes esineb probleeme. Sellisel juhul pead sõbrale selgitama, et sulle ei meeldi see olukord, kuid ära tõrju sõpra, kelle kaotust võid hiljem kahetsema hakata. Pane tähele, kas ta lähtub enda ebakindlusest, armukadedusest või on lihtsalt õel, et saaksid keskenduda suhetele, mis on sulle kõige olulisemad.

7. Sõber tahab romantilist suhet, kuid sina seda ei soovi

Paljud üritavad arendada platoonilist sõprust oma eelnevate või potentsiaalsete partneritega. See õnnestub väga harva. Enamasti lõpeb see halvasti, sest keegi saab haiget. Kui mõtled olukorra kaine mõistusega läbi, saab seda ennetada. Olles enda vastu aus, tuleb enamasti ilmsiks, et üks jääb alati lootma, et sõprusest saab midagi enamat. Kõige parem on see, kui eelmine suhe jääb minevikku. Erandiks võib olla see, kui möödunud on mitu aastat ja mõlemad osapooled on edasi läinud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles