Valmista laps uue tita tulekuks ette

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Esimese raseduse puhul oleme ise tähelepanu keskpunktis ja harjume uue olukorraga. Teise ja iga järgneva raseduse puhul ei tohi unustada vanemaid lapsi, kes vajavad beebi tulekuga harjumiseks veidi abi.  

Võta laps arsti juurde kaasa

Kui see on võimalik, siis võta suurem laps endaga ämmaemanda vastuvõtule kaasa, kirjutab Babble. Kui lased tal kuulda tita südamelööke ja kaasad ta oma tegemistesse, tunneb ta end asjaosalisena ja saab paremini aru sellest, mis toimub.

Vasta ta küsimustele

Lastel on seoses tita tulekuga muidugi meeletult palju küsimusi. Anna endast parim, et kõik mured saaksid vastuse ja midagi ei jääks pisikese hinge kriipima – isegi kui küsimus tundub sulle väga tühine. Abi võid saada raamatutest, kus on palju pilte. Nõnda on lapsel kergem beebi sündi mõista. Kujutlusvõime on lastel teatavasti väga elav ja kui nad ei saa oma küsimustele vastuseid, siis mõtlevad nad need ise välja.

Las ta jagab oma tundeid

Laps peab saama välja öelda kõike, mida ta tunneb, nii head kui halba. Mõni laps vajab kinnitust, et beebi ei võta kõiki tema asju endale, mõni ootab juba kibeledes, millal ta saab beebiga mängida.

Näita talle vastsündinut

Kui sul on peres või sõprade seas kedagi, kel on beebi, siis kasuta võimalust ja näita oma lapsele, milline üks väike tita välja näeb. Imiku nutu ja väljanägemisega tutvumine laseb tal kergemini ka oma väikese õe või vennaga kohaneda ning tal on lihtsam mõista, kui õrn vastsündinu on ning miks emal kulub nii palju aega temaga tegelemiseks.

Kinnita oma armastust

Veeda vanema lapsega eraldi koos aega, et ta saaks kinnitust selle kohta, et armastad teda ikka veel. Paljud lapsed muretsevad selle pärast, isegi kui nad ei näita seda välja. Laps võiks juba enne tita sündi harjuda ka sellega, et ei saa iga murega ainult ema poole pöörduda ning selleks võiks ta rohkem aega isaga eraldi veeta.

Ära süüdista rasedust

Lapsed muretsevad nii ema kui enda pärast. Pane tähele, kuidas sa uue lapse tulekust vanema lapse kuuldes räägid. Ütle näiteks, et sul oli raske päev ja tahaksid veidi tukastada, aga ära süüdista oma väsimuses rasedust. Muidu hakkab laps süüdistama titat selles, et emal on paha olla.

Suured muutused võiks varem ära teha

Kui teil on plaanis vahetada tube või vanem laps peab võrevoodist kolima suuremasse voodisse, siis tehke need korraldused aegsasti enne tita sündi ära. Ärge rõhutage, et voodivahetus toimub just seetõttu, et tita vajab väikest voodit. Kui sellised asjad saavad õigel ajal tehtud, ei pea ta muretsema, et teda lükatakse beebi pärast kõrvale.

Kingitus väiksemale

Kui külalised tulevad katsikule, siis võiksid nad mingi meene tuua ka vanematele lastele. Samuti võib haiglast tulles kinkida midagi vanemale õele/vennale, nii-öelda tita poolt, sest see saadab lapsele sõnumi, et beebi tahab olla tema sõber.

See on ka tema beebi

Sõnadel «meie beebi», «sinu beebi» võib olla väga suur mõju. Vanem laps peab teadma, et ka tema on asjaga seotud. Lase tal aidata, kasvõi mähkmeid ulatada ja kiida seda, kui tubli tubli abiline ta on.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles