Emotsionaalne trauma varases lapsepõlves võib hakata pidurdama intellektuaalset arengut

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pikaajalised uurimused on näidanud, et vägivallaga kokku puutunud lapsed muutuvad ise vägivaldsemaks ja põevad rohkem raskeid haigusi, kuid värske uurimistöö tulemused viitavad, et varases lapsepõlves kogetud trauma hakkab pidurdama ka intellektuaalset arengut.

Ajakirjas Journal of Epidemiology and Community Health kirjutavad Bostoni ülikooli teadlased oma pikaajalisest uurimistööst, mille vältel nad jälgisid nad 206 lapse käekäiku esimese 8 eluaasta jooksul, vahendab teadus.err.ee.

Teadlased vaatlesid perekondi nii kodustes kui ka laboritingimustes ning mõõtsid laste intellektuaalset võimekust kahe-, viie-, ja kaheksa-aastaselt.

Intelligentsustestide tulemused näitasid vägivallaga kokku puutunud laste puhul madalamaid skoore kõigi vanusegruppide puhul ning korrelatsioonid ei muutunud ka siis, kui lisaks vägivaldsele kodusele olukorrale lisati analüüsi ka teisi intellektuaalsust mõjutavaid tegureid nagu ema intelligentsus, sünnikaal, komplikatsioonid sünnitusel, sugu ja koduse õpetliku mänguaja kvaliteet.

Teadlaste sõnul mõjutasid lapsi kõige tugevamalt traumad, mida kogeti enne teist eluaastat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles