Pühadejärgne lõhe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kadri Kroon

Lõhe kuningriigist, otse õe Norra sõpradelt pärinev lõheretsept on meie peres olnud aastaid kasutusel.

 Esmalt tegid norrakad ise imposantse kala pannil valmis. Ahjugrilli all jääb aga lõhe hoopis mahlasem ja seest veidi toores. Loomulikult võib proovida ka tavalist küpsetusviisi.

Lõhe katteks on munavõi, milles saab tarvidusel ära kasutada ka värvitud pühademunad. Kalamari on retseptis pidulikuks kaunistuseks, lisaks tunduvad kalamarjaterad suus koos kuuma lõhega justkui šampanjamullid.

•    1 kilo lõhefileed 
•    3 muna
•    75 g võid
•    murulauku
•    50 g lõhe- või forellimarja
•    soola, pipart
•    1 sidrun

Puhasta lõhe, kitku luud pintsetiga välja. Lõika filee neljaks tükiks. Maitsesta soola ja pipraga ning pigista törts sidrunimahla peale. Lase ahjul soojeneda  200 kraadini ja keera siis grilli peale. Aseta lõhetükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja grilli kuni
8 minutit.

Keeda munad, koori ja pudista kahvliharude vahel peeneks. Sega toasoe või munapuruga, maitsesta soolaga. Haki murulauk peeneks ja puista munavõisse, klopi korralikult ühtlaseks massiks. Veidi enne kala täielikku valmimist laota munavõi ühtlaselt lõhetükkidele ja pane kala uuesti grilli alla.

Kui või on sulanud (umbes 2 minuti pärast) ja muna soojaks saanud, võta ahjuplaat välja. Aseta kalatükid spaatliga alusele ja libista kaunistuseks lusikalt peale kalamari. Lõika kala kõrvale mõni sidrunisektor, et soovi korral lõhele mahla peale pigistada. Kaunista kala murulauguga. Pane lauale koos keedukartulite ja tzatziki kastmega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles