Noored kokad ja teenindajad panid end kutsevõistlusel proovile

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Teeninduskooli kogunesid täna noored kokad ja teenindajad, et osaleda ülevabariigilisel võistlusel «Nooruslik kevad 1012». Käisime neid fotograafiga vaatamas ja saime ka võistlustoitusid maitsta.

Oli näha, et võistlejatele osutus päev pikaks ja raskeks. Eriti teenindajate seas valitses üsnagi närviline õhkkond, sest mis seal salata - kohtunikud jälgisid kullipilgul iga liigutust ning panid muudkui midagi oma mappidesse kirja – keda see närviliseks ei teeks?

Siinkirjutajale pakuti võimalust kliendi rollis võistlusest osa saada. Sattusime Rakvere Ametikooli lauda, mida teenindas Cäroly Koit. Esialgu pakkus neiu vett ning selgitas menüüd. Ligi kümne hindaja silme alla hakkas neiul alguses hääl veidi värisema, kuid peagi sai ta endast võitu ning sai oma ülesandega suurepäraselt hakkama.

Sihtasutus Innove ja Tallinna Teeninduskooli korraldatud võistluse teemaks oli tänavu «Eesti köök – üks osa Põhjamaade köögist». Tallinna Teeninduskooli majutus-toitlustusvaldkonna juhtivõpetaja Anne Mäe sõnul on Skandinaavia köök praegu kokanduses moekas suund, samuti hinnatakse looduslähedasi ja puhtaid maisteid.

Noortele anti ülesandeks kasutada menüüs tuntud ja vähemtuntud eestimaiseid tooteid nagu seakeel, sea sisefilee ja pastinaak. Magustoidu kohustuslikuks tooraineks oli kohupiim ning seda pidi kasutama siis kas külmas supis või soojas küpsetises.

Rakvere Ametikooli peakokk Rivo Välba lahendas ülesande nii, et valmistas eelroaks võileivarulli kartulikreemi, Tallinna kilu ja täidetud vutimunaga. Pearoaks oli ahjus küpsetatud kama-ürdikattes täidetud seafileerull ja metsapähklipaneeringus praetud seakeel punase veini-jõhvikakastmes, kartuli-brokoliknellid, pastinaagifrikassee ja sibulatartaletiga. Magustoiduks pakuti külma mündimaitselist maasika-astelpajusuppi lumepallidega ning sooja ricotta-odrajahukooki vana Tallinna likööri ja rõõsa koore glasuuriga. Joogiks pakuti Lätis toodetud Valmiermuiža heledat pastöriseerimata õlut. Kõik oli muidugi imemaitsev.

Võistlusest võisid osa võtta kõik Eesti kutseõppeasutused, kus õpetatakse toitlustuserialasid. Kokku tuli 60 võistlejat 16 koolist. Ühes võistkonnas oli kolm liiget- peakokk, abikokk ja teenindaja ning suuremaid koole sai esindada kaks võistkonda.

Anne Mäe selgitas, et sel aastal ei osalenud abikokad oma kooli võistkonnas, vaid sattusid võistkondadesse loosiga. Nimelt on Mäe sõnul varasemate võistluste puhul silma hakanud, et koolis on abikoka ja peakoka staatus koolis suhteliselt võrdne - abikokad tahaksid ka olla pigem peakokad ning keeruline on öelda, et kumb siis kumb on.

«Siis on ühe jaoks tegelikult pettumus, et ta ei ole peakokk või selle menüü väljatöötaja,» selgitas juhtivõpetaja. «See aasta me kohe kuulutasime võistlusülesande niimoodi välja, et on peakokk, kelle ülesandeks on kokku panna menüü vastavalt võistlusülesandele ja abikoka ülesanne ei ole selles meekonnas toimetada, vaid tema loositakse ühele meeskonnale lihtsalt juurde.»

Mäe tõdes, et hindamise kriteeriumidega on nad sellel aastal väga palju tööd teinud. «On objektiivsed kriteeriumid ja on subjektiivsed kriteeriumid,» selgitas ta. «Objektiivsete kriteeriumide puhul oleneb, kuidas juhend on paika pandud. Kui juhendis on teatud asjad öeldud, siis saab hindaja neid objektiivse kriteeriumina võtta ja lugeda - kas teatud elemendid on olemas või ei ole. Näiteks kokkadel on välja toodud nii, et suupiste ei tohi olla rohkem kui kaks ampsu ja taldrikul ei tohi olla sõrmejälgi.» Subjektiivne hinnang sõltub Mäe sõnul sellest, kuidas toit maitseb, lõhnab, kui loovalt on toidule lähenetud ja muudki.

Noorte hindajateks olid Eestis tuntud tegijad. Kokkade töid hindasid näiteks Presidendi kantselei peakokk Inga Paenurm, FoodStudio peakokk Indrek Kivisalu, restoran Nero peakokk Andrus Laaniste, hotell Olümpia peakokk Andres Rahula, restoran Ribe peakokk Andrei Šmakov, Rain Stuudio kokk Allan Kuning, Karl Friedrichi köögi valitseja Veiko Ruukel ja teised.

Teenindajaid hindasid restorani Dominic sommeljee ja Aasta Kelner 2007 ja 2008 Aron Rahu, Priit Parts (restoran Mekk Ateljee teenindusjuht), Siim Koovit (Reserv Rent tegevjuht, Noor Teenindaja 2005), Kertu Pehlak (lokaal Suudlevad Tudengid ja pubi Sõprade Juures tegevjuht), Tiiu Parm (Waiter.ee kvaliteedijuht, Noor Teenindaja 2008, Aasta Kelner 2011) ja Kairi Normak (Waiter.ee juhendaja, Noor Teenindaja 2010).

Võistluse tulemused selguvad homme, 13. reedel.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles