Pikaajalise suhte saladus

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas sa mäletad aega, mil sa oma partneriga esimest korda kohtusid, kuidas te teineteisesse armusite ja üksteist hellitasite? Kui palju on möödas sellest ajast, mil võisid temaga rääkida varaste hommikutundideni?

Tunded võivad aastate jooksul muutuda. Paljude paaride puhul lisanduvad aastate jooksul suhtesse tülid, teineteist ei mõisteta või siis üks pool tüdineb teisest. Aeg-ajalt tulebki selliseid suhtefaase läbi elada ja see ei ole tingimata halb. Kuid kui see seisund on püsiv, siis avaldab see negatiivset mõju nii sinu kehale kui hingele, vahendab portaal Partnerschaft-beziehung.de.

Üldiselt tuleb meil loobuda muinasjutulistest ideaalidest, mil prints viib sind valgel hobusel paradiisi ja elate seal elu lõpuni õnnelikult. Kindlasti oled saanud sellele tõestuse oma pikaajalisest suhtest. 

On paika pandud kuus erinevat etappi, milleni suhted tavaliselt jõuavad. Iga paar jõuab kuuendasse etappi omal ajal, mõned paarid teevad vahepeal tagasilööke ning mõni suhe ei pruugigi kuuenda etapini kunagi jõuda.

1. Soojendus

Partnerid peavad üksteist ideaalseks, avastavad sarnasusi ja on valmis täitma kõik oma kallima soovid. Armunute tunded ja läheduse igatsus on ülimuslikud. Nende hoiak on selge: «Peaasi, et saan sinuga koos olla».

2. Ootused

Suhte arenedes tõuseb päevavalgele nii erinevusi kui nõrkusi. Partnerid on hakanud rohkem oma huvide eest hoolitsema. Teineteisele juletakse näidata oma tujusid ja pettumusi.

3. Võimuvõitlus

Mõlemad üritavad oma partnerit muuta ja kujundada teda vastavalt oma vajadustele ja ootustele. Tekib usaldamatus ja viha ning hakatakse üksteist süüdistma.

4. Nõelumine

See faas võib tekkida 7 aastat pärast abielu, kuid mitte tingimata. Üks või mõlemad partnerid tunnevad tungi partnerist loobuda, sest kaaslane piirab mingil määral nende tahtmisi.

5. Leppimine

Partnerid on üksteist taas järk-järgult leidmas. Sa tunnistad, et sinu partner ei peagi sinu ootusi 100 protsenti täitma. Sa oled valmis kompromissideks. Oled jõudnud arusaamisele, et suhtes peab säilima andmise ja võtmise tasakaal.

6. Partneri aksepteerimine

Mõlemad partnerid on enda jaoks välja töötanud tasakaalu läheduse ja sõltumatuse suhtes. Kaaslased naudivad koos veedetud aega ja lepivad üksteisega nii, nagu nad on.

See mudel näitab, et suhtekriisid ja rahulolematus oma partneriga on täiesti normaalsed nähtused ühises kooselus. Et suhe toimiks, tuleb kummalgi partneril ennast edasi arendada.

Lisaks sellele tuleb arvestada ka muude asjaoludega, mis suhet edaspidi mõjutada võivad, nagu näiteks laste saamine või hiljem nende lahkumine kodust, vanadus jpm. Suhe püsib värskena siis, kui see on pidevas arengus, partnerid suudavad kohaneda muudatustega ning on üksteisele toeks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles