Mis sunnib meid lõhkuma endale olulisi suhteid?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naine24 lugeja pöördus «Küsi nõu» rubriigis SA Väärtustades Elu nõustajate poole murega, et pettis oma kaaslast korduvalt ning sai oma veast ja kaaslase väärtusest aru alles siis, kui oli juba hilja. Kaia Kapsta püüdis oma vastuses selgitada, miks lõhume vahel inimsuhetes midagi, mis on meile tegelikult oluline ja kallis.
 

Lugeja kirjutas, et sai pärast lahkuminekut aru, et armastab oma ekspartnerit tegelikult tohutult palju, kuid vaatamata muidu heale läbisaamisele ei ole võimalik suhet enam lappida. Ta on üritanud ka enesetappu sooritada ning kuigi nüüd on lahkuminekust möödas pool aastat, ei tea ta endiselt, mida teha ja kuidas olla.

«Tema jaoks on välistatud suhe, minu jaoks on välistatud sõprus, sest ma armastan teda palju ja ma ei saa kõrvalt vaadata, kui tal keegi teine on,» ütles ta kirja lõpetuseks.

SA Väärtustades Elu pere- ja paarisuhtenõustaja ning PREP-paarisuhtekoolitaja Kaia Kapsta sõnul on üks peamisi dünaamikaid inimsuhetes vastastikune tõukumine-tõmbumine.

«Paarisuhte dünaamikat stabiliseerib meie isiklik suutlikkus eralduda ja iseseisvuda nendest, kes on meile kõige lähedasemad - eelkõige oma emast ja isast. Nendest eraldumise või mitteeraldumise dünaamikat hakkame kasutama hilisemas eluperioodis ka oma lähisuhetes,» selgitas Kapsta.

Lihtsamalt öeldes ei ole me alati võimelised ise aru saama, mis sunnib meid lõhkuma inimsuhetes midagi, mis on meile tegelikult oluline ja kallis, ning mis on see, mis meid seejärel oma valuga halvab ja elus edasiliikumist takistab.

«Suure tõenäosusega teeme me sellistes olukordades midagi, mida tegid sarnaselt juba meie vanemad ja nende vanemad ning mida me millegipärast ei oska kuidagi iseseisvalt oma isiklikus elus teisiti üles ehitada.»

Kapsta soovitas lugejal uurida perenõustaja või pereterapeudi kaasabil sügavamalt oma perekonnamustreid. See aitaks tema hinnangul tulla paremini toime oma isikliku kõrge ärevusega ning mõista paremini iseennast ja seda, miks ollakse hetkel just sellises olukorras ning kuidas saaks võimalikult valutult edasi liikuda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles