Miks on pettumused head?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oma igapäevaelus puutume me pidevalt kokku pettumustega, kuid vastupidiselt levinud arvamusele on pettumustel tegelikult ka positiivne pool - nad võivad aidata meil jõuda lähemale oma soovidele ja unistustele, vahendab portaal alkeemia.ee.

Sisuliselt tähendab pettumus rahulolematust, mis kerkib pinnale, kui su tulemused ei vasta ootustele. Sõltuvalt sellest, kui suur on pettumus ning kuidas sa otsustad sellega tegeleda, võib pettumustunne hajuda lühikese aja jooksul või olla sinu elus kaasosaline pikema ajaperioodi vältel. Kui selle tundega ei tegeleta, võib pettumus viia masenduseni ja viimaks ükskõiksuseni.

Kuid tegelikult on pettumustest ka kasu. Esiteks peegeldab pettumus kirge millegi vastu, milleks võib olla kindel eesmärk, unistus, soov või tulemus. Pettumus oma olemuselt näitab, et on midagi, mida sa nii väga tahad, et see võib sulle haiget teha.

Martin Luther King jr on öelnud, et ei ole sügavat pettumust, kui ei ole sügavat armastust - just see sügav armastus juhatab sind eesmärkide, unistuste ja soovide poole.

Nii on pettumus tegelikult alati parem emotsionaalne seisund kui apaatsus ja neutraalsus, kus inimesel on kõigest ükskõik.

Samuti näitab pettumus võimalust areneda ja kasvada, sest kui sa oled tulemuses pettunud, tähendab see, et sinu mõttemustris on viga, mida tuleb parandada.

Mõtle pettumusest kui veaotsingu vahendist, mis aitab reaalsustaju tasapinnaliseks siluda - kasutades eelnevatest kogemustest saadud teadmisi, võid täpsemini oma soovide täitumise suunas tegutseda. Mida rohkem tegeled pettumusega ja sellest õpid, seda lähemale jõuad oma soovidele ja unistustele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles