Pikad pausid ei takista keeleõpet

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi tavaliselt soovitatakse võõrkeele selgeks saamiseks järjekindel olla ning pidevalt õppida, näitas värske uuring, et paus võib keeleõppele lausa hästi mõjuda.

Washingtonis asuva Georgetowni ülikooli uurija Michael Ullman lasi vabatahtlikel katsealustel õppida väljamõeldud keelt. Vahepeal tegid inimesed õpingutes viie kuu pikkuse vaheaja, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Teadlane võrdles oma katsealuste ajuaktiivsust enne ja pärast pausi. Võrdluseks kasutas ta inimesi, kes rääkisid oma emakeeles.

Selgus, et pärast vaheaega tegid kunstliku keele õppijad grammatikaülesandeid sama hästi kui enne pausi. Lisaks muutus nende ajuaktiivsus sarnasemaks emakeeles kõnelejatega.

Ullmani arvates mõjub vaheaeg keele õppimises hästi, sest sel ajal liigutatakse teadmised deklaratiivsest mälust ehk faktide talletamise kohast ürgsemasse protseduurilisse mällu, kus säilitatakse seoseid stiimulite ja reaktsioonide vahel.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles