Meestele: kui komplimendist saab solvang

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nii mõnigi kord jääb mees nõutuks, kui soovides komplimendiga head teha, tuleb välja, et ta on naist sootuks solvanud. 

Kas see on ikka alati meeste viga? Ei mehed ega naised pole selgeltnägijad ja mõnikord on väga raske aru saada, mis teise peas toimub, kirjutab Huff Post. On palju ebakindlaid naisi, kes arvavad oma kehast halvasti ning võivad heatahtlikus komplimendis näha räiget solvangut vaid enda komplekside tõttu.

Kõik naised on väga erinevad. Flirtimises ja komplimentides ei ole midagi halba ning naise reageeringust võib tema kohta väga palju teada saada. On mõningaid nõuandeid, mille järgimine peaks komplimentide tegemise lihtsamaks tegema.

1. Ära aseta naist pjedestaalile

Paljud mehed idealiseerivad naisi – mitte vaid üht naist, vaid kõiki naisi. Nad arvavad, et kui midagi läks valesti, siis just selle pärast, et nad ise tegid midagi valesti ja naisel polnud sellega midagi pistmist.

Sellest tekib kaks põhilist probleemi: esiteks annab see naisele su tunnete üle suurema võimu kui peaks ning teiseks on see nartsissistlik. Sa ei ole üksi süüdi tema tunnetes. Sul läheb paremini kui suhtud olukorda nõnda, et naine ei ole sinust parem ja ta ei tea rohkem - ta on samasugune inimene nagu sinagi, kes võitleb oma ebakindluste ja probleemidega.

2. Ära talu kõike

Kujutame ette olukorda, mil mees teeb enda arvates naisele komplimendi ning vastuseks saab kõrvakiilu. Kas sellist asja saab kuidagi õigustada? Ei. Mitte kellelgi ei ole õigust teist lüüa, olgu ta mees või naine. Samuti ei ole õigustatud sõimamine.

Statistiliselt kannatavad vägivalla all enamasti naised, kuid see ei tähenda, et vastupidist ei juhtuks. Sa ei pea taluma ebameeldivusi seepärast, et oled mees. Ka sul on õigus austusele, armastusele ja turvalisusele, täpselt nagu ka naistel.

3. Naise reageering ei ole sageli sinuga kuidagi seotud

On kurb, kui paljud naised (ja ka mehed) on lapsepõlves kogenud seksuaalvägivalda või kannatavad toitumishäirete all. Naised näevad sageli suurt vaeva, et armastada ennast ja oma keha sellisena, nagu see on ning see kajastub ka nende reageeringus.

Mõned naised oskavad öelda, mida nad tahavad ja mida nad ei taha; teised alles õpivad oma piiridega toime tulema. Mõned on endaga rahul nii vaimselt kui füüsiliselt; teised ei ole sinna veel jõudnud. Kui teed naisele komplimendi, siis sõltub ta reageering sama palju temast endast kui sinust. Hinda nii teda kui seda, kas ütlesid õigesti või mitte.

Selle jutu mõte ei ole selles, et naised on kõik ebastabiilsed, sugugi mitte. Palju on neid, kel ei ole komplekse. Idee on selles, et enda tegude eest peab vastutama ja ka teistel peab laskma oma tegude eest vastutust võtta.

4. Mõnikord sind tõrjutakse

Kui oled mees, kes paneb end proovile ja otsib tutvusi, siis tuleb kindlasti ette, et mõnikord näidatakse sulle ust. Olgu selleks kaaslase välimuse hindamine või mõni muu «kahjutu» kommentaar, pead arvestama sellega, et naised on emotsionaalsed. Kui vajutad kogemata päästikule, tuletab see naisele meelde tema nõrka kohta ning ta asub kaitsepositsioonile. See aga ei tähenda, et peaksid kohe alla andma ja loobuma.

Võib juhtuda, et saad haiget. Me kõik saame mõnikord haiget. See ei ole alati õiglane, aga see ei tähenda, et peaksid loobuma. Teine kord võivad õigesti öeldud sõnad luua väga hea sideme ning see kõik tasub end kuhjaga ära.

5. Naise austamine ei tähenda ignoreerimist

Mõned mehed kardavad nii väga naisi objektiseerida, et pelgavad isegi neid märgata. Seetõttu hakkavad nad teinekord naisi lausa ignoreerima. Naised aga soovivad väga tähelepanu.

Seda suhtumist soodustavad paljud naised ise. Nad seostavad ise meeste tähelepanu kas teadlikult või alateadlikult objektiseerimisega. Naist saab korraga nii austada kui ihaldada. Hea mees näeb naist nii seksuaalse olevuse kui ka indiviidina üheaegselt ja hea naine oskab seda tähelepanu vastu võtta.

6. Ära karda oma seksuaalsust, see on väärtuslik osa sinust

Samuti nagu naistel on oma seksuaalsusega probleeme, on neid ka meestel ning paraku tulenevad paljud nendest probleemidest sellest, et naised häbistavad mehi nende seksuaalsuse pärast. Kas mees on seetõttu pervert, et ta märkab kaunist naist? Kui paljud emad pahandavad oma poegadega, kui nood jäävad eneserahuldamisega vahele?

Meie kultuuris on kombeks häbistada mehi nende seksuaalsuse tõttu, kuigi me ei taha seda endale tunnistada. Kui neid juhtumeid on palju (eriti kujunemisaastatel), siis hakkavad mõned mehed oma seksuaalsust vaka all hoidma, sest nad kardavad, et nad saavad nii-öelda karistada ja neid häbistatakse. Nii mehed kui naised peaksid enda alati hästi ja kindlalt tundma.

Kui sa ei ole teadlikult soovinud halvasti öelda, aga naine pahandab, siis pea meeles, et naise reageering on sageli seotud tema enda kogemuste ja hirmudega. Kui soovid teha naisele austavat komplimenti, siis tee seda. Kui ta läheb endast välja, siis liigu edasi. Kui see meeldib talle, jää püsima.

Naised võiksid samuti mõista, et meestega ei tasu pahandada, kui nad soovivad hästi öelda, sest nii mõnigi mees on ebakindel ja ei tea, kas öeldu võib solvata või mõjub naisele hästi. Enamasti soovivad mehed siiski siiralt head teha.

Nii mehed kui naised soovivad näha ja olla nähtavad, mõista ja olla mõistetavad, armastada ja olla armastatud. Komplimente on väga tore saada, kuid tuleb meelde jätta, et neid ei tasu alati liiga tõsiselt võtta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles