Sünnitusjärgne depressioon tabab enam karjäärinaisi

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naised, kes ootavad esimese lapse saamisega, kuni nad on karjääri teinud, kannatavad suurema tõenäosusega sünnitusjärgse depressiooni käes, väidavad Norra teadlased.

Vanemad emad valmistuvad lapse sünniks suurema põhjalikkusega, sellega isegi üle pingutades, seetõttu häirib neid palju rohkem, kui asjad ei lähe täpselt nii, nagu plaanitud, vahendab ajakiri Naised Daily Maili.

Hilisemas eas emaks saajad, kes on omandanud hariduse ja teinud karjääri, on harjunud oma elu rohkem kontrollima, kuid beebit ei saa kontrollida - temaga peab hoopis paindlik olema. See põhjustab aga paljudel naistel tunnet, et nad ei saa hakkama.

Teadlased analüüsisid noorte emadega seotud uuringuid ja intervjueerisid põhjalikult kahtteist esimest korda emaks saanud naist. Selgus, et 16,5 protsenti neist kannatas sünnitusjärgse depressiooni käes kuni kuus kuud pärast emaks saamist. Naiste probleemid polnud niivõrd seotud kontrollivajadusega, kuivõrd teatud ootuste luhtumisega, mis vallandaski depressiooni.

Mõned naised tundsid pettumust planeerimata keisrilõike pärast, mõnel vallandasid aga depressiooni raskused lapse rinnaga toitmisel, kuna ühiskonnas on tugev sotsiaalne surve eelistada pudelitoidule rinnapiima.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles