Testosteroon aitab depressiooni ära hoida

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naistel esineb depressiooni ligi kaks korda sagedamini kui meestel, sest meessuguhormoon testosteroon aitab kurvameelsust eemale hoida - nüüd on teadlased kindlaks teinud, miks see nii on.
 

Varasemad uuringud on näidanud, et hüpogonadismiga meeste puhul, kelle keha toodab vähe või ei tooda üldse meesuguhormooni, suudab testosterooni asendusravi depressiooni ja ärevusega efektiivselt võidelda, vahendab teadus.err.ee.
 
Florida ülikooli teadlased Nicole Carrier ja Mohamed Kabbaj viisid läbi mitmeid eksperimente, kasutades kastreeritud isaseid rotte, kellel kujunes välja depressiivne käitumine, mida oli võimalik testosterooni asendusraviga leevendada.

Samuti õnnestus teadlastel kindlaks teha molekulaarne rada nimega MAPK/ERK2, mis paikneb aju hipokampuses ja mis on seotud mälestuste moodustumise ja stressivastuse regulatsiooniga ning mängib olulist rolli testosterooni mõju vahendamises.
 
Uurimusest järeldub, et ERK2 normaalne funktsioneerimine on hädavajalik, et tekkida võiks testosterooni antidepressantne mõju. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles