Rasvumine soodustab neeruvähi teket

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suurbritannia eksperdid hoiatavad, et rasvumine suurendab neeruvähki haigestumise tõenäosust tervelt 70 protsendi võrra, olles suurem ohutegur kui suitsetamine, mis suurendab riski poole võrra.
 

Lisaks neerudele mõjutab rasvumine ka teisi organeid, suurendades muu hulgas rinna-, soole ja emakavähi riski, teadus.err.ee.

Põhjuseks on teatud hormoonide kõrgenenud tase ülekaaluliste puhul, mida ei esine normaalse kehamassiindeksiga inimestel.
 
Eksperdid rõhutavad, et kuigi varajase diagnoosi korral on neeruvähki võimalik opereerida, on parem üldse ennetada probleemi teket, hoides kehakaal normis ja vältides suitsetamist.

Kuigi viimase kümne aasta jooksul on loodud uusi ravimeid, mis peatavad neeruvähi verevarustuse, hoiab selline ravi enamiku patsientide puhul kasvaja küll kontrolli all, kuid ei eemalda seda.
 
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles