Emakakaela pessaar võib aidata ennetada enneaegset sünnitust

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hispaania arstid avastasid, et emakakaelarõngas vähendab märgatavalt riskigruppi kuuluvate naiste tõenäosust saada enneaegne laps.

Ajakirjas Lancet avaldatud uurimuses selgitavad autorid, et riskirühma kuuluvad näiteks need naised, kelle emakakael on liiga lühike, alla 25 mm, vahendab teadus.err.ee. Nad viisid oma uurimuse läbi 11 875 naisega, kellest 726-l oli liiga lühike emakakael ning viimastest pooltel oli emakakaela ümber silikoonist pessaar.

Ilma pessaarita riskigruppi kuulunud naiste hulgas sündis enneaegselt 27 protsenti beebidest, kuid pessaariga naiste seas oli see protsent kõigest 6. Kuigi edasised uuringud on vajalikud, arvatakse siiski, et tegemist võib olla murrangulise avastusega, sest pessaari paigaldamine on odav, mitteinvasiivne ja lihtne ning vajadusel saab seadme kergesti eemaldada.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles