Viis üllatavat allergiavallandajat

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kahju, kui kevadest saab aeg, mida pelgad, sest kannatad ägeda allergia käes. Hooajalised allergiad on rohkem kui tüütud.

Hiljutine uuring näitas, et allergia sümptomid kõigutavad inimeste enesehinnangut, teevad tujukaks ja antisotsiaalseks. Enne, kui plaanid terve kevade koduseinte vahel istuda, loe, mida kirjutati portaalis youbeauty.com selle kohta, kuidas võivad allergikute igapäevased kombed nende hädasid veelgi suuremaks teha. Võib juhtuda, et saad enda olukorda parandada.

Puuviljade söömine

Heinapalaviku hooajal võivad teatud puuviljad ja pähklid põhjustada õietolmu-toiduallergia sündroomi. Kui õietolmu on palju, siis on keha väga tundlik kõige suhtes, mis meenutab sinu allergeeni ning paraku võivad valgud teatud puuviljades olukorda hullemaks teha.

Näiteks peaksid inimesed, kel on allergia kase või lepa vastu, hoiduma õunte, porgandite, selleri, sarapuupähklite, virsikute, kirsside ja pirnide söömisest, sest nad võivad paiste minna. Heintaimede allergia võib võimenduda, kui süüa tomateid. Kui sa ei soovi oma lemmiktoidust loobuda, siis võib abi olla toidu läbiküpsetamisest ja koorimisest.

Alkohol

Uuringud on leidnud seose allergiate ja alkoholi vahel. Tugevama allergilise reaktsiooni võib põhjustada juba üks naps päevas. See võib tuleneda sellest, et regulaarne alkoholi tarvitamine põhjustab ebanormaalset immuunreaktsiooni. Kui oled sage alkoholitarvitaja ja kevadel kipub nina lippama, siis võiksid proovida veidi aega napsust hoiduda, et näha, kas sümptomid leevenevad.

Sa ei varja ennast

Kui käid kevadel õues, siis jääb õietolm su riiete külge. Proovi seda endast eemale hoida. Kanna mütsi ja päikeseprille nii palju kui võimalik, et allergeene oma näost eemale hoida, sest ripsmetel ja silmalaugudel põhjustavad need kõige suuremat ärritust.

Juuksed on õietolmu magnetiks. Seega, kui sul on pikad juuksed, võiksid hooaja tipul oma juukseid mütsi all kinni hoida. Kodus ja autos hoia aknaid kinni.

Pesu pesemine

Allergiahooaja tipul võiksid käituda nagu bakteriofoob, sest pesu ja enda pesemine on kõige lihtsam nipp, kuidas luua oma kodust allergiatevaba pelgupaik. Kui tuled õuest, siis raputa korralikult oma jakki või puhasta seda riiderulliga ning toas pane selga koduriided.

Allergiahooajal võiksid eelistada õhtust pesu, et loputada oma juukseid ja nägu. Vastasel juhul oled hommikul paistes ja nina on kinni, sest oled terve öö õietolmu sisse hinganud.

Ravimid

Inimesed ei taha sageli allergiaravimeid võtta, sest need on kulukad või neil on ebameeldivaid kõrvalnähte. On ravimeid, mis mõjuvaid vaid profülaktiliselt, seega ei ole neid mõtet võtta, siis, kui olukord on juba väga hull.

Palju lihtsam on ravimeid võtta juba enne sümptomite avaldumist, kui et hakata end pärast turgutama. Konsulteeri oma arstiga, et veenduda, milliseid rohtusid vajad ning ära jäta neid võtmata, kui soovid vältida aevastamist, sügelust ning vesiseid silmi.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles