Milline on õige intiimhügieen?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ida-Tallinna Keskhaigla günekoloogia arst-resident Kristiina Kuhi selgitas ajakirjas Naised, et põhiliselt pöördutakse naistearsti poole muredega seoses suurenenud tupevooluse, kiheluse, kipituse ja ebameeldivalt lõhnava voolusega.

Neid muresid võivad Kuhi sõnul põhjustada normaalset mikrofloorat häirivad tegurid nagu näiteks stress, ravimid, hormonaalsed tegurid (menstruatsioon, rasedus, menopaus), aluspesu halb materjal ja tegumood, aga ka vähene või vale pesuvahendiga pesemine. Probleeme võib põhjustada ka seksuaalpartneri halb hügieen ja vale pühkimistehnika tualetis, kui pärakust viiakse bakterid tuppe.

Arsti sõnul tekitab samuti probleeme liiga sagedane seebi või dušigeeliga pesemine, raseerimisgeeli kasutamine ning eelkõige kileja kattega ja lõhnastatud pesukaitsmete kasutamine, sest see häirib normaalse mikrofloora tasakaalu. Kõik need faktorid võivad soodustada baketriaalse vaginoosi ja tupeseene ehk kandidoosi teket.

Kuhi õpetas, et naine peab end pesema iga päev ning menstruatsiooni ajal võimalusel mitu korda. Tampoone peaks vahetama iga kolme tunni takka. Arsti sõnul peaks pesema end alati ka enne ja pärast vahekorda. Pesta tuleks leige vee või ka spetsiaalsete intiimpesuvahenditega ning kõige parem on naisele puuvillane aluspesu, sest kunstmaterjalist pesu ei hinga ning soodustab bakterite teket.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles