Kui palju maksab pulm?

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kas üks põhjusi, miks abiellumine pole üleliia popp, ei peitugi selles, et pidulikult paariminek maksab päris korraliku varanduse?

Pulmakorraldaja Kristel Nämi on näinud igasuguse hinnaga paariminekuid. Nii selliseid, kus 60 inimese pulmapidu on maksnud 30 000 krooni – seda on vähe, olgu kohe öeldud –, kui selliseid, kus 80 külalise võõrustamine-lõbustamine on neelanud 500 000 krooni. (Ei, siin pole nulliga liialdatud – see on tõesti pool miljonit.)

Kulud olenevad mõistagi sellest, mida kutsutuile pakkuda. Vahur Jüris, Eesti hinnatumaid pulmavanemaid, on näinud pulmade ajal nii uhket ilutulestikku, mis ei jää alla sellele, mida pakub Tallinn uusaastaööl; näinud seda, kuidas maanteele maandunud väikelennuk on peatanud pulmarongi, et piloot saaks noorpaarile ülesandeid jagada; ja näinud seda, kuidas sõrmused on kohale toimetanud langevarjur.

Paraku on Jüris näinud sedagi, kuidas noorpaar saabus tseremooniale helikopteriga, ent too efektitsemine läks maksma nii koletu summa, et juba õhtul kella poole kaheksaks polnud pulmalaual enam palagi järel. Külaliste toitmiseks raha enam suurt ei jätkunud..

Nämi kinnitab, et kaks küsimust on seoses pulmade korraldamisega tähtsamad kui teised, ja nende arvelt ei maksa küll koonerdada: esiteks jääb kutsutuile alatiseks meelde, kui kaunis nägi välja pruut, ja teiseks see – arvestades pulmapäeva pikkust –, kui hästi pulmalauas süüa sai. Ja olgu lisatud, märgib Nämi, et kas pulmas mängib Smilers või kohalik külakapell, sellel pole peo õnnestumisel peaaegu mingisugust rolli.

«Tegelikult on võimalik teha igasuguse summa eest pulma,» väidab ta.
Kindlasti. Aga vaevalt keegi päris säästupulma ka ihaldaks.

Sedasi võttiski Arteri toimetus nõuks uurida, millised on korraliku ja meeldejääva pulmapeo kulud (eurodes). Tüüpilisel pulmapeole kutsutakse pulmaäri – jah, ka pulmad on bisnis – tundjate sõnul 70-80 külalist, sest enamikku kohtadesse rohkem inimesi lihtsalt ei mahu.

Eeldades, et mitte kõigil noorpaaridel ja nonde vanemail pole raha priisata, tõmbasime oma arvestuses peoliste hulka pisut koomale, 60ni. Samas jätsime arvestusest välja noorpaari pulmareisi – ja küllap tuleb valmis olla veel mitmeks ettearvamatuks väljaminekuks, mis siin ei kajastu.

Kõrvalolevalt pildilt on loodetavasti hea uurida, kust saaks pulmades kokku hoida. Sest ega abiellumine tohi jääda ainult miljonärihakatiste eralõbuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles