Pulmatortide valikus liiguvad omad trendid ja lemmikud

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pagaripoiste hitt: Rootsi kroonprintsessi Victoria ja prints Danieli
 pulmatordi siinne variant.
Pagaripoiste hitt: Rootsi kroonprintsessi Victoria ja prints Danieli pulmatordi siinne variant. Foto: Erakogu

Üks viimaseid moode pulmatortide maailmas on magusameistrite sõnul koogi- ehk tükitordid, ainest annavad ka kuninglikud pulmad.

Külluslikus pulmatortide valikus liiguvad omad trendid ja lemmikud, selgub pulmatortide tegijaid küsitledes. Näiteks on valmis lõigatud, viimistletud ja kaunistatud portsjonitükikestest koosnevad koogi- ehk tükitordid juba mõnda aega pruutpaaride hulgas üks meelisvariante – sööjale mugav, pealegi näeb tordialus ka pärast magusa serveerimist esinduslik välja.

Ent selgi puhul ei puudu tordialuselt või korrustordi tipust tavaliselt väike tort, et säiliks lahtilõikamise traditsioon.

Bonaparte’i kohviku pagari- ja kondiitritsehhi juhataja Jana Jaakson ütleb, et sel kevadel on popiks kujunenud ka väheste kaunistusega tordid, mis jätavad ilusa puhta mulje. «Korrustordi ülemisel kihil on vaid üksik lillekimp,» toob ta ühe näite inimestele järjest rohkem meeldivast lakoonilisest stiilist ja lisab, et neilt tellitakse palju ka elusrooside või atlasspaelaga ehitud torte.

Pagaripoiste peakondiiter Heidi Saat kinnitab, et nendegi firmas muutuvad  kaunistused järjest minimalistlikumaks, plastmassist kaunistuste ja pärislillede asemel soovitakse tortide ehteks aga šokolaadi- või martsipanikujusid, ka marju.

Rootsi kroonprintsessi Victoria ja prints Danieli pulmadest saati saadab Pagaripoistes suur edu nii välimuselt kui ka sisult kuningliku paari pulmatordi koopiat – printsessitorti biskviidi, vaniljekreemi, vaarikamoosi ja martsipaniga, krooniks Belgia šokolaadist monogramm.

Ja selle nimeinitsiaalidega krooni tellitakse isegi teistele tortidele! «Praegu ongi printsessitort menukaim,» ütleb Saat, kelle käe alt on tulnud ka karamellist veepiiskade ja lendlevate inglitega pulmatorte.

Frens Cateringi pulmade projektijuht Riina Busen ja magusameister Aivar Tarja räägivad, et aastate hõlma on jäänud portselanist pruutpaari kujukesed korrustordi tipus, pigem tahetakse kondiitrilt midagi erilisemat, olgu või martsipanikujukesi, millega pulmakangelasi seob mõni lugu. Viimatistest meenub Busenile pruutkleidis jänes ja kikilipsuga pingviin.

Martsipanist lilledegi asemel soovitakse midagi teistsugust, meisterdatud on nii seeni kui ka Potsatajaid. Samuti küsitakse ehteks lõikelilli, mida leidub pruudikimbus. «Üldse tehakse praegu palju rohkem kodutööd ja mõeldakse soovid pisidetailideni läbi, uuritakse ajakirju ja internetti,» kõneleb Busen, kelle sõnul on popiks muutunud veel komme enne lõplikku otsust eri koostisega proovitorte tellida.

Loomulikult ei kao klassika. Bonaparte’is on selleks martsipanikatte ja -roosidega kreemjat värvi korrustort, lemmiksisuks kohupiima-laimi mousse; Frensis martsipanikattega mahlakas vaarika-kohupiimakreemitort korrusalusel.

Pagaripoisteltki tahetakse enim valget martsipanikattega kohupiimatorti. Eestlasele meeldib tordis kohupiim, vahukoor, valge šokolaad ja marjad, ameerikalik keeksist, kreemist ja keedisest tort talle ei istu.

Mis maksab?
Pulmatordi hind sõltub kaalust, sisust, kaunistustest jms.
Pagaripoisid: 16 eurot kilo, lisandub tordialuse rent või maksumus. Lõikudega koogitort 23 eurot kilo.
Bonaparte: 17,30–23,05 eurot kilo, lisandub kaunistuste hind.
Frens Catering: 14,06–18,53 eurot kilo, lisandub käibemaks. Kaunistamine on kilohinna sees, eraldi ei võeta tordialuse deposiittasu.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles