Pruudikimbus on tähendusega lilled

Tiina Kolk
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suursugune: pilkupüüdvas koosluses on orhideed – 
kuuking, tsümbiidium, vanill – ja helmekaktuse, padipõõsa ning flamingolille lehed.
Suursugune: pilkupüüdvas koosluses on orhideed – kuuking, tsümbiidium, vanill – ja helmekaktuse, padipõõsa ning flamingolille lehed. Foto: PRIIT PRESS & LILLED

Pruudikimp on ehtinud mõrsjaid läbi aegade, aga meeldiva lõhnaga õisi on neile tähtsal päeval ka näiteks vöö vahele pistetud.

Eestis hakkasid enam-vähem sellised pruudikimbud, nagu me neid tänapäeval teame, levima 1930ndatel, ja esialgu valiti sinna sageli kobarnelgid, aga ka maikellukesed, lillherned jms. Kui nüüd võib maikellukestest kimbu tellida kas või septembris, siis veel mõnikümmend aastat tagasi sõltus lillevalik suuresti aastaajast, mistõttu talvel tuli sageli leppida kallade ja alpikannide või rooside ja nelkidega. Kevadest sügiseni oli lillelaud muidugi mitmekesisem.

«1960ndail, kui minu vanemad abiellusid, olid moes valgetest pikkadest kalladest mõne lehega ilmestatud kimbud,» räägib sadu pruudikimpe disaininud meisterflorist Priit Press. «1970ndatel algas asparaaguseoksaga nelkide võidukäik, 1980ndail tulid moodi gerberad. Roose oli siiski kogu aeg saada, peamiselt punaste ja oranžikate õitega. Aga näiteks kreemjat roosi, mida pruudikimpudesse taheti, tuli tikutulega otsida.»

Viimastel kümnenditel on võimalused mõõtmatult avardunud ja soovitud lilli saab aastaajast sõltumata laiast maailmast tellida. Rooside, liiliate, lillherneste, eri orhideede – kuukingade ja tsümbiidiumide – kõrval on moekaks muutunud õitsvad klassikud, näiteks floksid ja pojengid. Viimaste hooaeg on pikenenud aprillist augustini.

Pressi sõnul võtab florist pruudikimpu valmistades endale alati suure vastutuse ja see töö muudab ka kogenud lilleseadja ärevaks – kas kavandatu ikka õnnestub sajaprotsendiliselt.

Tavaliselt arutatakse kimbu tellinud peigmehe või pruutpaariga läbi kõik üksikasjad alates sellest, kas abielu registreeritakse perekonnaseisuametis, kirikus või mõnes uhkes mõisas. Koos otsitakse tähenduslikke märksõnu pruudi lemmiklilledest ja -värvustest, pulmakleidist ja soengust.

Mida rohkem on floristil teavet tulevaste pulmade kohta, seda lihtsam on tal teemasse sisse elada ning leida kimpu sobilikud lilled jms. Pruudikimbu tegemine on ehe käsitöö, aeganõudev ja kallis.

Hind oleneb tehnikast – lillede oma vartega ümmarguse kimbu puhul tuleb arvestada vähemalt
45 euroga, keerulisema ja töömahukama teibitud-traaditud kimbu hind algab 100 eurost.
Kui noorik ei raatsi oma pruudikimbust loobuda, tasub tellida lisaks veidi lihtsam heitekimp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles