Poleemika: naine jättis oma seitsmeaastase tütre karmile dieedile

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ühendriikides on tekitanud suurt poleemikat Dara-Lynn Weissi essee moeajakirjas Vogue, milles ta lahkab avalikult oma seitsmeaastase tütre Bea kaaluprobleeme ja kirjeldab seda, kuidas ta on teda teadlikult sõprade ees alandanud.

Kaaluprobleemid laste seas on Ühendriikides üha kibedamaks probleemiks. Raske on siiski mõista, miks valis üks naine oma tütre kehakaaluga seotud probleemide lahendamiseks sellised meetodid, kirjutab Time Healthland. 122-sentimeetrise pikkuse juures kaalus tüdruk pisut üle 42 kilo ja perearsti soovitusel otsustas naine lapse kaalu käsile võtta.

Toitumishäirete spetsialisti Lynn Grefe sõnul aga soodustab naine sellise käitumisega lapsel toitumishäirete tekkimist. «Ta tegi kõike, mida me soovitame mitte teha,» rääkis ekspert. Pealegi oli tema sõnul ilmselge, et Weiss elab lapse peal välja enda toiduga seotud probleeme.

Ema kirjutas moeajakirjas, et andis aeg-ajalt lapse mangumistele alla ning lubas talle pool koogitükki, kuid peamiselt seetõttu, et soovis teist poolt sellest endale. Kui lapsele pakuti sünnipäeval kooki, siis ta lubas harva süüa ühe tüki või ütles enda sõnul olenevalt tujust kas: «Ärme seda söö, see ei ole sulle hea,» või: «Bea, sa pead lõpetama selle saasta söömise, sa kaalud liiga palju.» Naine tunnistas, et sõi ise salaja mitu tükki, kui laps ei näinud.

Dara-Lynn Weiss tunnistas, et kord tekkis tal konflikt sõbraga, kes tahtis lapsele pärast õhtusööki pakkuda salatit, sest laps kurtis, et tal on kõht ikka tühi. Naine tõstis enda sõnul käe salatitaldrikule ette nagu liikluskorraldaja ja keelas sõbral lapsele süüa andmast. Ema väitel oli ports suur ja kastmeks oli kasutatud oliiviõli. Kui sõber käis peale, et see on tervislik, ütles ema tungival häälel: «Ei, ta ei tohi».

Arstide põhilised soovitused lapsevanematele, et laste kehakaalu alandada, on: mitte sundida neid taldrikut tühjaks sööma, kui nad seda ei soovi; asendada kodus ebatervislik toit värskete puu- ja juurviljadega; soodustada nende liikuvust, et nad tegeleksid mingi spordi või aktiivse tegevusega vähemalt 60 minutit päevas; anda vastavat eeskuju.

Ekspertide sõnul ei tohiks lapsi «dieedile» panna. Probleemi tekitab just see nimetus ja sõnavara. Lapsed seostavad dieeti ilu ja populaarsusega ning see mõjutab neid hindama teisi kaalu ja välimuse järgi, mitte nende isiksuse järgi.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles