Šokolaadisõbrad on teistest kõhnemad

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokolaad.
Šokolaad. Foto: SCANPIX

California ülikooli teadlaste uurimistulemused võivad purustada üldlevinud arvamuse, et regulaarne šokolaadi söömine teeb paksuks.

Ajakirjas Archives of Internal Medicine avaldatud uuring näitas, et šokolaadiga regulaarselt maiustavad täiskasvanud on tegelikult teistest kõhnemad, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Uuringu autoritel leidus julgust püstitada hüpotees, et korrapärasest, kuid mõõdukast šokolaadi tarbimisest võib organism saada neutraalse kalorikoguse. Teisisõnu tähendab see, et šokolaadi tagasihoidlikes kogustes söömisest tulenev positiivne mõju ainevahetusele võib vähendada iga tarbitud kalori kohta ladestatava rasva hulka ning seetõttu lisakalorite mõju kehakaalule enam-vähem nullida. Seega ei tõstaks sage, kuid mõõdukas šokolaadi söömine kehakaalu.

Oma hüpoteesi paikapidavuse kontrollimiseks analüüsisid uuringu autorid ligi tuhande täiskasvanud naise ja mehe kohta kogutud informatsiooni, sealhulgas toitumusharjumusi. Eelnevalt oli mõõdetud ka uuritute pikkust ja kaalu.

Tulemused olid mõõduka šokolaadiga maiustamise suhtes soosivamad, kui uuringu autorid olid oletanud. Nad leidsid, et šokolaadi sagemini söövad täiskasvanud olid šokolaadi harvemini sööjatest tegelikult kõhnemad, st nende kehamassi indeks oli väiksem.

See efekt oli küll tagasihoidlik, kuid juhuse välistamiseks siiski piisav ning seda vaatamata tõsiasjale, et šokolaadisõbrad ei tarbinud vähem kaloreid (nad sõid rohkem) ega teinud rohkem trenni.

Ka uuritute käitumisharjumustes ei tuvastatud mingeid erinevusi, mis võimaldaks tulemusi põhjendada tarbitud ja kulutatud kalorite erinevate suhetega.

«Meie uuring lisas kinnitust varasematele tulemustele, mille järgi sõltub kalorite mõju kehakaalule lisaks tarbitud kogusele ka söödud toiduainete koostisest,» märkis uuringu autor Beatrice Golomb. «Šokolaadi puhul on see hea uudis - nii šokolaadisõpradele kui ka neile, kes on siiani maha surunud soovi šokolaadiga korrapäraselt ja mõõdukalt maiustada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles