Jälgi, kui palju soola sööd

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sool.
Sool. Foto: SCANPIX

Soovitatav on päevas tarbida vähem kui 6 grammi soola, mis on umbes ühe teelusikatäie suurune ports. Võid küll arvata, et sööd vähe soola, kuid kas oled mõelnud ka varjatud soolakogustele, mis tõstavad su päevas manustatava soolakoguse lakke?

Keskmine täiskasvanu vajab kõigest gramm soola päevas, et tervislikult toimida, kirjutab Zest. Miks peaks aga soola pärast muretsema? Soolalembeste inimeste seas on suurimaks probleemiks kõrge vererõhk. See võib viia südamepuudulikkuse, südame veresoonkonna haiguste ja insuldini.

Teadlased on leidnud kõrge soolatarbimise puhul seose ka maovähi, neerukivide ja veepeetusega. Liigne sool võib raskendada ka astma ja diabeedi sümptomeid. Südamehaiguste vältimiseks ja selleks, et vererõhk ei tõuseks liiga kõrgeks, peab soola tarbima mõõdukalt, umbes kolm grammi (pool teelusikatäit) päevas.

Enam kui 75 protsenti soolast, mis me ära sööme, on juba toidu sees. Hea uudis on see, et tegelikult ei ole raske jälgida söödava soola kogust, kui olla tähelepanelik.

1. Loe silte. Vaata hoolikalt toiduainete peal olevaid silte, sest sageli võib olla naatrium ja sool eraldi kirja pandud. See võib tekitada esialgu segadust, sest gramm soola võrdub 0,4 grammi naatriumiga.

2. Muuda harjumust. Sageli lisame toidule liiga palju soola automaatselt pelgalt harjumusest. Tõsta sool söögivalmistamise ajal silme alt eemale ning ära hoia seda söömise ajal laua peal. Märkad peagi, et ei igatsegi selle järele.

3. Kasuta vürtse. Maitsesta toitusid vürtside ja värskete ürtidega. Avastad uue maailma, mis erutab su maitsemeeli tunduvalt rohkem kui sool. Eksperimenteeri!

4. Osta värsket toitu. Väldi töödeldud toitusid, mis lisaks suurele soolasisaldusele on sageli ka kulukamad.

5. Tarbi soola mõõdukalt. Tavalised toidud nagu leib, sai, makaronid, hommikusöögihelbed sisaldavad juba mõõdukalt või isegi liigselt soola. Probleem on aga selles, et sööme neid sageli rohkem kui ühe portsjoni päevas.

6. Õpi end tundma. Kontrolli aeg-ajalt oma vererõhku. Nõnda saad vajadusel teha õigeid valikuid ja muuta vastavalt oma dieeti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles