Saladuse hoidmine on ka füüsiliselt koormav

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saladuse hoidmine ei mõju rusuvalt ainult vaimule. Värske uuring tõestab, et see on ka füüsiliselt koormav.

Tuftsi ülikooli teadlased leidsid, et inimesed, kes teavad teise suurt saladust (näiteks sellist, mis on seotud truudusetuse või orientatsiooniga), tajuvad teatud ülesandeid raskemana, vahendab Huff Post.

Ühes uuringu osas paluti mõnel osalisel meenutada neile usaldatud suurt saladust ning teistel paluti mõelda väikese saladuse peale. Seejärel paluti neil hinnata teatud olukordade raskust. Näiteks hindasid nad, kui järsk on teatud mägi ja pikk on teatud vahemaa. Tuli välja, et need, kellele oli usaldatud koormav saladus, hindasid mäge järsemaks ja vahemaad pikemaks.

Uuringu teises osas paluti inimestel, kes olid hiljuti oma kallimat petnud, hinnata seda, kuivõrd see teadmine neid koormas. Seejärel paluti neil rääkida sellest, kui raske on neil teha igapäevaseid toimetusi, nagu tassida toidukaupa ja käia koeraga väljas ning muudki. Selguski, et neile, kes hoidsid oma saladust, tundusid igapäevased toimingud raskemad ja neil kulus enda sõnul rohkem jõudu ja energiat.

Teadlaste sõnul mõjutab taju ja tegevust sarnaselt füüsilise koorma kandmisega rohkem see, kui saladus on suur ja selle peale mõeldakse palju.

Hiljuti avaldati nahahooldusettevõtte Simple’i tellitud küsitluse tulemused, mille andmetel räägivad naised saladusi välja juba 32 minuti jooksul. Küsitlusele vastanud naiste seast tunnistas üks kümnest, et nad lihtsalt ei suuda saladusi hoida ning ligi pooled avaldasid, et on sageli tundnud suurt kiusatust saladusi välja rääkida.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles