Konkurents sunnib ka isaseid äädikakärbseid pingutama

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Isased äädikakärbsed muudavad paaritumiskäitumist, kui enne pulmamängu on läheduses teisi isaseid, näitas ajakirjas Proceedings of the Royal Society B ilmunud uurimus.
 

Inglismaal asuva East Anglia ülikooli bioloogid näitasid juba mõnda aega tagasi, et isaseid äädikakärbseid mõjutab konkurents, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Isased putukad, keda hoiti enne emastega kohtumist teiste isasloomade juures, paaritusid kauem ning neil oli rohkem järglasi.

Nüüd demonstreeris East Anglia uurija Tracey Chapman, et isased  äädikakärbsed suudavad erinevates sotsiaalsetes keskkondades muuta oma käitumist, kuid nad jälgivad alati hoolikalt oma suguvendi.

«Äädikakärbeste käitumine on keeruline. Kuid isaste tegutsemine sõltus alati sellest, kas nad olid kokku puutunud rivaalidega. Teiste isastega kohtunud putukad olid edukamad paaritujad,» selgitas Chapman.

Tema sõnul pole võimalik putukatega tehtud katseid inimesele üle kanda, kuid ka imetajate puhul ei saa välistada sotsiaalse keskkonna mõju sigimisedukusele.

Bioloogid põhjendavad nähtust sellega, et konkurents paneb isase hetkele keskenduma ja investeerima võimalikult palju käsil olevasse paaritumisse.

Kui konkurente silmapiiril pole, siis soovivad isased loomad jätta osa sugurakke ja energiat tuleviku tarbeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles