Valge riis soodustab teise tüübi diabeedi teket

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased jõudsid varasemaid Hiinas, Jaapanis, USAs ja Austraalias läbi viidud uurimusi analüüsides järeldusele, et valge riisi regulaarne söömine tõstab teise tüübi diabeeti haigestumise riski. 

Uuringus püüti kindlaks teha, kas riski suurus sõltub tarbitud riisi kogustest ja on tugevam Aasias elaval populatsioonil, kes kalduvad sööma märgatavalt rohkem valget riisi kui läänemaailmas, vahendab teadus.err.ee.
 
Uuringust ilmnes oluline seos riisisöömise ja diabeedi vahel, mis oli eriti tugev just naiste puhul.

Tulemused näitavad, et mida rohkem valget riisi süüa, seda suurem on oht haigestuda teise tüübi diabeeti: nimelt tõstab iga lisaportsjon valget riisi (u 158 g) haigestumise riski ligi 10 protsendi võrra.
 
Valges riisis on pruuni riisiga võrreldes vähem kiudaineid, magneesiumi ja vitamiine - seetõttu soovitavad eksperdid tarbida rafineeritud süsivesikute asemel pigem täisteratooteid.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles