Halvad harjumused kaovad tasa ja targu

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui tavapäraselt soovitavad psühholoogid eluviiside muutmiseks - näiteks suitsetamisest või ebatervislikust toidust loobumiseks - oma ihadest üle olla ning ennast paremini kontrollida, siis tegelikult ei pruugi see olla parim viis soovitud tulemuse saavutamiseks.
 

Illinoisi ülikooli psühholoogiatudengi Justin Hepleri sõnul peavad inimesed enda sees ägedat võitlust selleks, et jätta midagi tegemata – ära öelda sigaretist või koogitükist. Samas leidub psühholooge, kes soovitavad aktiivse ja range enesekontrolli asemel hoopis soovimatute tegevuste edasilükkamist, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Hepler otsustas koos oma juhendaja Dolores Albarracíniga uurida, milline viis enesekontrolli saavutamiseks on kõige tõhusam.

Uurijad tegid katseid vabatahtlikega ning näitasid neile sõnu, mis sundisid tegutsema (start, aktiivne) või hoopis tegevust katkestama (stopp, paus, peatu).

Seejärel uurisid teadlased inimeste enesekontrollivõimet, pakkudes neile kohe kättesaadavat rahasummat või võimalust saada tulevikus palju suurem rahaline preemia. Inimeste spontaanset käitumist testiti ka lihtsa arvutimängu abil.

Katses osalenud inimestest käitusid kõige impulsiivsemalt need, keda motiveeriti aktiivselt tegutsema. «Tegevusest hoidumisega seotud sõnad lõdvestavad inimesi. Meie uuringud näitasid, et pingevabas olekus on kergem kiusatustele vastu panna,» selgitas Albarracín.

Hepleri sõnul võib aktiivne enesehäälestus viia pigem järelemõtlematute tegudeni ega pruugi pikaajaliste eesmärkide saavutamiseks sobida. Need, kes soovivad halbadest harjumustest kiiresti vabaneda, libastuvad kergesti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles