Üheksa põhilist viga, mida naised riietumisel teevad

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Leidub sul kapis liiga palju riideid? Oled sa vahetanud oma hilpe teismelise tütrega, proovides moega kaasas käia? Kui oled, siis võid süüdi olla stiiliapsus, millest sul endal varem ehk õrna aimugi ei olnud.

Kliiniline psühholoog ja rõivastumise konsultant Jennifer Baumgartner selgitas Forbesile, et inimese rõivad peegeldavad seda, kuidas ta end tunneb. «Me jälgime kriitiliselt igasugu käitumisviise – seksist söömise ja treeninguni – kuid sageli peame riietumist pealiskaudseks. Tegelikult mõjutavad «sisemine mina» ja väline keskkond teineteist pidevalt. See, mis meil seljas on, võib olla siseelu indikaatoriks,» selgitas ta.

Baumgartner on kindlaks teinud üheksa peamist viga, mida teevad inimesed, kes on hädaga tema poole pöördunud. Ekspert näeb sageli enda sõnul konflikti isiksuse ja riiete vahel.

1. Ostad rohkem, kui vaja on

Mida see tähendab? Baumgartneri sõnul võrdub liigne ostlemine liigse söömisega, sest riietega üritatakse täita hingelist tühjust. Ostmine pakub ajutist leevendust, millega proovitakse enda tähelepanu tõeliselt probleemilt eemale juhtida. Vältimine aga probleemi ei lahenda, vaid teeb selle ainult hullemaks. Olukord läheb eriti hapuks siis, kui ostmiseks võetakse võlgu ja kasutatakse krediitkaarte. Tegelikult ei vaja inimesed sugugi palju rõivaid ja selles patus ei ole alati süüdi vaid varakad inimesed - ka kasutatud riideid võib olla liiga palju.

Kuidas sellest üle saada? Esiteks tuleb mõista, et probleem on olemas. Mõtle sellele, et kui tunned vajadust poodidesse minna - kas sul on igav, oled närvis või kurb? Suuna end pigem näiteks sporti tegema ja mõtle sellele, mis sind endast välja ajab, on see töökoormus või halb suhe?

2. Su kapp ajab üle ääre

Mida see tähendab? Inimesed seostavad asju ajahetkedega. Hoiad ikka kapis neid kitsaid teksaseid, mida sa ei ole 10 aastat kandnud? Ilmselt hoiad kinni positiivsest mälestusest ja ei suuda leppida endaga sellisena, nagu oled. Kui tead, et peaksid asjad läbi sorteerima, aga ei tea kuidas või mida, siis viivitad. Lõpuks kujuneb selline olukord, et iga kord kui vaatad oma kappi, tuletad endale meelde, et oled ebaõnnestunud.

Kuidas sellest üle saada? Kõige olulisemaks sammuks on eraldada oma tunded asjadest. Peale selle, kui oled kapist välja sorteerinud katkised, määrdunud vanad ja halvasti seljasistuvad esemed, võta plaaniks hoida riideid süstematiseeritult. Kui sead endale reegliks, et iga uue rõiva asemel pead kaks ära andma, siis teed uutele ruumi ja oled sunnitud ka oma ostud rohkem läbi mõtlema.

3. Oled oma välimusest tüdinud

Mida see tähendab? Kui su garderoob koosneb neutraalsetest baasriietest ja turvalistest tagavaradest, võid tunda sügavat igavust oma elus, mida tahaksid välja näidata. Kui riietumine ei paku sulle elevust, siis võib olla, et su elu ei tundu sulle huvitav. Baumgartneri sõnul ei hooli siis inimesed uutest asjadest ega ka oma välimusest. Veelgi enam – kui su riietus aitab sul olla silmapaistmatu, siis näitab see, et kardad riskida, tähelepanu ja teiste arvamust.

Kuidas sellest üle saada? Selle probleemiga pead tegelema tagurpidi ja oma ellu vürtsi tooma. Kui plaanid minna näiteks kinno või sõbrannadega välja, siis on sul põhjus end veidi rohkem üles lüüa. Vaata poes rõivaid, mis tekitavad sinus elevust. Kui kannad midagi, mis erineb kasvõi natuke tavapärasest, siis märkad positiivset muutust ja võid hakata rohkem riskima ka teistes eluvaldkondades.

4. Väldid peegleid

Mida see tähendab? Need, kes ei ole oma kehaga rahul, väldivad sageli peegli ette sattumist ja kannavad liiga lohvakaid rõivaid, et end peita. Selle asemel, et kanda liiga suuri riideid, peaksid olema endaga aus. Tihti on naised endaga rahulolematud just seetõttu, et ühiskonnal on naistele ebarealistlikud ootused. Teiselt poolt aga, kui oled ülekaaluline ja see mõjutab su tervist, siis põgened vaid probleemi eest, kuigi peaksid end käsile võtma.

Kuidas sellest üle saada? Lepi oma kehaga ära. Kui oled kord asunud oma keha eest hoolitsema, siis on seda tasapisi ka näha ning see annab enesekindlust juurde. Suhtu kriitiliselt ilupropagandasse, mida ajakirjades ja televiisoris näed. Ära isoleeri ennast ja otsi nende sõprade tuge, kes on oma kehaga rahul.

5. Näitad liiga palju nahka

Mida see tähendab? Kui sul on kalduvus kanda nappe miniseelikuid ja avaraid dekolteesid, siis võiksid mõelda, mis motiveerib sind seda tegema. Kuigi oma keha peab hindama, siis on jällegi probleem, kui selles nähakse oma ainsat väärtust. Napp riietus pälvib suurt tähelepanu, aga tagasiside on enamasti liiga seksuaalne ja sind ei nähta kui inimest vaid nähakse ainult keha.

Kuidas sellest üle saada? Pead leidma tasakaalu. Tore, kui tunned end seksikana, aga märka seda, kui su riided viivad tähelepanu eemale sinu isiksuselt. Mida rohkem näitad oma keha, seda enam varjad oma sisemaailma. Rusikareegliks on see, et kui dekoltee on avar, siis peavad jalad olema kaetud ja vastupidi.

6. Sa ei riietu oma eale kohaselt

Mida see tähendab? Kui riietud liiga vanainimeselikult või liiga nooruslikult, siis näitab see, et sa ei suuda mõista ja leppida sellega, kes sa praegusel hetkel oled ning kõik näevad seda ebakõla. Naised, kes valivad oma riideid teismeliste osakonnast, soovivad enamasti vananemisprotsessi peatada. Probleem tuleneb sellest, et ühiskond ei näe vanemate naiste seksikust ja nad on paljude silmis justkui kasutud. Seetõttu kardavad väga paljud naised paaniliselt vananeda. Paraku teevad eakohatud rõivad välimuse veelgi vanemaks. Samuti riietuvad naised, kes kardavad, et ei saa samal ajal välja näha seksikad ja ametlikud, end liiga konservatiivselt ja lausa inetult. On ka neid, kes on kinni teatud stiilis, mis on ammugi moest läinud, sest nad ei suuda olevikuga leppida.

Kuidas sellest üle saada? Need, kes riietuvad nagu teismelised, peaksid vitaalsust oma ellu juurde tooma mõnel muul moel, et endale tõestada – elu ei ole veel läbi. Näiteks mine trenni. Vaata teisi omavanuseid naisi, ka kuulsusi ja pane tähele, mida nad kannavad. Kui riietud nagu vanainimene, siis mõtle sellele, miks kardad, et sind ei võeta tõsiselt ning edaspidi ole oma stiili ja riietumise koha pealt tähelepanelikum. Need, kes on teatud ajastusse kinni jäänud, peaksid endalt küsima, et millisel moel nende elu halvatud on. Võib-olla oli minevikus mingi trauma või ränk elumuutus, millest ei ole veel üle saadud.

7. Kannad alati töörõivaid

Mida see tähendab? Naised, kes kannavad kogu aeg vaid töörõivaid ja neil pole riideid teiste tegevuste tarbeks, ei käi enamasti tööl kindlatel kellaaegadel ja neil on raskusi töö ja eraelu lahus hoidmisega. Kui kannad kogu aeg tööriideid, siis näitab see teistele, et teed tööd. See võib mõjutada negatiivselt su pereelu ja tekitada segadust, et kes sa tegelikult oled. Kui sinu ainus identiteet ongi su töö, siis mis juhtub, kui sa peaksid selle kaotama?

Kuidas sellest üle saada? Alusta tasapisi üleminekut töölt koduelule. Kui jõuad töölt koju, siis pane kohe selga koduriided, sest see annab perele signaali, et puhkad. Veelgi enam- jälgi, et su arvuti ei oleks magamistoas ja ära võta telefoni endaga õhtusöögilauda.

8. Oled siltidega kaetud

Mida see tähendab? Nõnda üritatakse näidata end edukana ja võrreldakse end teistega. Üks asi on see, kui sulle tõepoolest meeldivad disainerrõivad, kuid kui uhkustad firmasiltidega ja lehvitad rahaga, mida sul ei ole, siis on see farss. See ebakindlus võib tulla hirmust, et sa ei ole piisavalt hea.

Kuidas sellest üle saada? Proovi näha edu ja väärtust ka teistes asjades. Heida logod kõrvale, et end oma nahas hästi tunda. Kas hindad teisi selle põhjal, mis neil seljas on? Kui oled põhjustele pihta saanud, siis hakkad ka tervislikumaid valikuid tegema.

9. Elad «emme» riietes

Mida see tähendab? Naised, kes kannavad kõrge vöökohaga emmelikke teksapükse, tenniseid ja kelle juuksed on sassis, ei tunnusta ennast. Nii, nagu naine, kes kannab pidevalt tööriideid, identifitseerib ta end vaid emadusega ja surub enda teisi omadusi alla. Põhjusteks võivad olla süümepiinad või ränk väsimus.

Kuidas sellest üle saada? Arenda ka enda teisi külgi. Kui tegeled lõbusate täiskasvanute tegevustega, siis on sul põhjus ka oma välimuse eest rohkem hoolt kanda. Palu abi, et veidi lastest ja kodutöödest eemale saada ning rohkem iseendaga tegeleda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles