Kümme viisi, kuidas trenniks aega leida

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikune jooks annab energiat kogu päevaks.
Hommikune jooks annab energiat kogu päevaks. Foto: SCANPIX

Kevadel soovivad paljud end rohkem liigutada, kuid tunnevad, et elu on liiga kiire ja trenniks lihtsalt ei jää aega. Tegelikult trenn säästab aega ja lisab elueale aastaid juurde.

Kui võtad treeninguks veidi aega, siis märkad isegi, et üllataval kombel saad teiste eluvaldkondadega paremini hakkama, kirjutab bodychecklist.com. Liigutamine tõstab tuju ja enesekindlust ning vähendab stressi.

Liigutamine annab üldise tervislikuma fookuse – uuringute järgi on need, kes teevad trenni, vähem haiged, õnnelikumad ning teenivad ka rohkem raha. Sportlikud inimesed magavad paremini ja toituvad teadlikult tervislikumalt. Kui muudad spordi oma elu oskaks, siis märkad, et muid elu ülesandeid on kergem hallata.

Kuidas leida trenniks aega?

1. Pane aeg paika. Planeeri tegevus kuu aega ette ja pea sellest kinni sama kindlameelsusega nagu läheksid koosolekule. Kui planeerid muid tegevusi, siis sea need treeningaja ümber. Kui aja tühistamine on hädavajalik, siis pane kohe kirja uus aeg samale või järgmisele päevale.

2. Planeeri. Koosta nädalamenüü ja valmista pühapäeval sööke ette, et saaksid tööpäevadel toiduvalmistamise aja pealt kokku hoida ja ikka tervislikult toituda. See aitab sul kergemini ka toitumisplaanist kinni pidada. Parimate tulemuste nimel peaks nii toitumine kui treeningplaan olema paigas, et midagi ei jääks juhuse hooleks.

3. Tee trenni lõuna ajal. Lõunane trenn annab pärastlõunaks jõudu ja värskust juurde. See turgutab aju ning pärast töötad produktiivsemalt.

4. Otsi tuge. Anna oma partnerile juba varakult oma trenniaegadest teada, et vajalikul hetkel ei tekiks konflikte ja sa ei peaks end süüdi tundma. Kui tööandja on nõus, siis võid paluda näiteks, et tuled hommikul hiljem ja oled kauem tööl, et saaksid hommikuti jooksmas käia.

5. Hoia ajakavast kinni. Võid endale lausa äratuskella panna, et sul tuleks meelde võimelda. Siis katkesta see, millega tegelesid ja võimle pool tundi. Oled pärast produktiivsem kui siis, kui üritad muude asjadega enne hakkama saada ja pead lõpuks endas pettuma, et ei pidanud endale antud lubadusest kinni.

6. Investeeri. Kaalu personaalset treenerit, jõusaaliga liitumist või treeningvahendi ostmist. Kui oled juba raha maksnud, siis viid suurema tõenäosusega oma treeningplaanid ellu. Kui ikka treener on sind ootamas, siis see teadmine utsitab sind õigeks ajaks kohale ilmuma.

7. Ole alati valmis liikuma. Kunagi ei tea, millal võib tekkida erakordne võimalus minna jalutama või jõusaali. Hoia autos sportlikke jalanõusid ja spordiriideid. Ära otsi vabandusi ja kasuta alati võimalust, et rohkem liikuda.

8. Tee vahelduslikke pause. Käi päeva jooksul mitu korda natuke kõndimas, umbes veerand tundi korraga, et päeva lõpuks tuleks kokku 60 minutit kõndimist. Kardiovaskulaarne mõju tervisele on sama, mis oleks pideva treeninguga.

9. Välista ajaraiskamine. Vaata oma 24-tunnist päevaplaani ja mõtle, milline aeg sellest läheb raisku. Kas saaksid mõnda tegevust teha samal ajal, vaadata vähem telerit või olla efektiivsem? Sa pead liikumisele pühendama vaid kaks protsenti kogu nädalast. Sa oled seda ju ometigi väärt!

10. Valmista end eduks ette. Ärka pool tundi varem, et sul ei oleks võimalik päeva jooksul endale vabandusi otsida ja liikumist edasi lükata. Kõige kindlamini teevad trenni need, kes teevad seda hommikuti ja need, kes teevad trenni koos partneriga.

Sport ja liikumine ei tähenda alati seda, et peaks veetma pikki tunde spordiklubis või jõusaalis. Kui sead liikumise endale kindlaks eesmärgiks, siis võid saada samad tulemused ning aega kokku hoida.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles