Reet Härmat - ilusaadik Nasvalt

Kristina Herodes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reet Härmat
Reet Härmat Foto: Aleksander Ivaškevitsš/Hooaeg

Meigikunstnik Reet Härmati elu tundub kõrvalseisjale kui suplus glamuurivannis – moemaailm, grimmilaud, kaunid modellid ja sädelevad seltskonnaüritused, kirjutab Kristina Herodes Kaubamaja ajakirjas Hooaeg. 

Lähemalt on pilt aga sada korda põnevam – Reet on siiras ja sügavutiminev ning oskab muu hulgas tänaseni näiteks jää alla võrke lasta. Kes meigikuningannadest selle triki järele teeks?

Reet Härmat on pärit pisikesest Nasva kalurikülast Saaremaalt, jõeni on koduuksest kaks meetrit. «Nasva jõgi on unikaalne, see voolab kahes suunas, vahel on vesi soolane ja vahel mage. Mööda jõge saab sõuda mereni ja meri ongi mind kõige rohkem kujundanud. Mu lapsepõlv oli täiesti meediavaba, oli meri, sport ja palju füüsilist tööd. Meil oli ikka talvel nii, et kui teised lapsed vaatasid kodus telekat, siis meie klaarisime garaažis võrke, käed külmast sinised, pisikesest peale.»

Juba kümneaastase Reeda usaldas kaugsõidukaptenist isa üksi kalale ja kleenuke tüdruk sikutas vaprasti võrke. «Ma oskan merel kõike – jää alla võrke lasta, mõrda tühjendada. Meie peres ei tehtud vahet, kas sa oled poiss või tüdruk. Mulle meeldis siis ja meeldib siiani, kui mind võetakse nagu võrdset.»

Oma vanematelt pärit jooni avastab Reet endas üha enam. «Mu isal on imeline jutustamisoskus! Ta on võrratu suhtleja, ma loodan, et ta on oma talendi mullegi pärandanud. Kooliõpetajast emalt olen saanud sõnade seadmise oskuse ning armastuse kunsti ja muusika vastu. Tõin oma emale alati lilli, et teda rõõmustada. Kui tulid esimesed karikakrad, jooksin kohe hommikul neid korjama. Mulle meeldib mõelda, et lapsed ka praegu oma emadele nii kangesti rõõmu teha tahavad…»

Armastus tööpostil

Reet Härmat on üks Eesti populaarsemaid meigikunstnikke. Hoolimata sellest, et võttepäevad on pikad ja meigikohver hapra naise jaoks raske, armastab Reet oma tööd kirglikult. «Ma olen õnnega koos, see on minu tee. Kergus tegutsemisel on minu meelest ideaalse ameti võti – sa ei pea pingutama, et õnnestuda, vaid lihtsalt teed südamest, tunned rõõmu ja õnnestud iseenesest.»

Viieteistkümne aasta jagu kogemusi ei ole väikest närvi ja erksust meikaritöö suhtes hajutanud. «Töö on ju vastutusrikas – inimene usaldab minu hoolde oma näo, oma ilu. Meik on väga isiklik asi. Tuleb leida inimese isikupära, seda mitte varjutada.»

Reet ei karda mitte ühtegi tööd, ei erameike, telemeike, suuri üritusi ega moevõtteid. «Mulle meeldib väike adrenaliin ning ma juba tean, mis kusagil töötab ja mis mitte. Ma ei tee inimestel vahet saavutuste järgi, ka supersaar tahab ennast ju inimesena tunda ning olen kõikidega avatud. Samamoodi pole minu jaoks mingit vahet, kas vestlen ühe inimesega või teen sajale inimesele meigikoolitust, kas kaamera käib või olen sõprade ringis – ma olen ikka mina ise.»

Kogu elu moemerel

Reet armastab ilu ja moodi ning naudib tööd uute trendide sünni epitsentris. «Ilma et ma trende teadlikult jälgiksin, tean ma tunde järgi, mis hetkel moes on.» Kaubamajja läheb Reet tavaliselt otsima asja, mis üllataks oma disaini ja originaalsusega.

«Ma tahan teistest erineda ja minu kapp tõestab, et investeering disaini tasub pikemas perspektiivis ära. French Connectioni julged lahendused ja lõiked sobivad mulle väga hästi. Samuti Itaalia stiil – Pinko, Valentino. Aga prantslased ka – näiteks on mul mitu Tara Jarmoni kleiti, tegelikult üsna tagasihoidlikud, aga mõjuvad! Nii kui seljas, siis on kohe – vau! komplimente lendab,» naerab kaunis meikar.

«Mulle sobivad kirkad toonid. Värvihirm – mis asi see veel on?» Reet on veendunud, et inimest, kellele rõõmsad värvid ei sobiks, pole tegelikult olemas, tuleb lihtsalt endale sobiv varjund üles leida. «No nagu punase huulepulga puhul – iga naine saab tegelikult punasuud kanda, aga ainult endale sobivat punast!»

Eesti disaineritest on Reeda lemmikuteks Embassy of Fashioni eredad loovisiksused. «Kannan palju Eesti moodi. Varem tundus see mulle kauge ja kättesaamatu ilu, aga praegu oskan hinnata mõnusat isiklikku suhet moeloojaga. Eestis on andekaid moekunstnikke palju, leia vaid endale sobiv!»

Jagamise rõõm ja selgitamisoskus

Ilu loomise andest veelgi säravam on Reeda oskus selgitada ja esineda. «Eesti ainus rääkiv meigikunstnik» öeldakse tema kohta tihti ja selles tiitlis on tubli annus tõtt. «Mul pole vähimatki kadedust oma teadmisi jagada, kõik oma trumbid ja trikid. Meigi puhul näevad kõik lõpptulemust, aga rääkides-kirjutades saan ma selgitada, kuidas seda ka ise saavutada.»

Ilumeigižanri armastab Reet kõige enam. Osavate käte ja täpse silma kõrval on hea suhtlemisoskuski möödapääsmatu. «Meikides ma avan inimese ja süstin temasse enesekindlust. Ainult ilusaks muutmisest pole kasu, tuleb olla ka valmis selleks tähelepanuks, mida kaunimana pälvid. Kui oled kogenud, kui hea on täies naiselikkuses särada, siis ei igatse keegi enam tagasi varju. Mul on palju-palju sõpru, kelle hea enesetunde salanipp ongi see, et ta tuleb enne üritust meiki, laeb uut enesekindlust ja tõesti särab!»

Ajakirja Anne&Stiil ilutoimetaja rollis saab Reet oma selgitamiskirge realiseerida. «Kirjutamine on minu jaoks nauding. Tunnen, et ma saan positiivses suunas mõjutada mõtteid naiste peas.» Meikar on veendunud, et enese ilusamaks muutmine kuulub juba ürgselt naiseks olemise juurde, see pole tühine ajaraisk, vaid hingele hea rituaal. «Meik on nagu meditatsioon, need paarkümmend minutit peegli ees iseendaga.»

Reet kavatseb peatselt oma lihtsate ja toimivate meigiõpetustega jõuda ka kõvade kaante vahele. «Mind tiivustab see projekt, kuna kaasatud on nii palju säravaid naisi.»

Staaridki on inimesed

Meikar on isik, kes seisab meedia ja staari vahel. Pintslitega pääseb ligi huvitavatele isiksustele eri elualadelt ning Reeda kontaktidevõrgustik on otsatu, ulatudes igasse Eestimaa nurka ja piiri tahagi. Kõik fotograafid Eestis on jumestaja head tuttavad.

«Ma pole kunagi pidanud endale reklaami tegema, siirad soovitused suust suhu – see on parim. Fotograafid usaldavad mind praegu juba kinnisilmi.ˮ Reeda sõnul on Eesti moe- ja meelelahutusmaailm välisest glamuurist hoolimata tegelikult toetav ja sõbralik kamp.

«Ükskord tegin Bet Shop Boysi poistele meiki ja mul oli kaasas Guerlaini Issima kreem, mida panin klahvpillimängijale Chrisile peale. Tema imestab: «Oo, see on mu lemmik, kuidas sa küll teadsid?» Ja ehkki see oli tegelikult lihtsalt mu enda lemmikute seas, vastasin naljaga pooleks: «Ma tegin enne kohtumist ikka uurimistööd!» Edasi jutustasime nagu vanad sõbrad.»

Sügavad suhted

Südameasjades armastab Reet pühendumist. „Esimese armastusega olin koos 13 aastat, oleme tõesti väga head sõbrad siiani.ˮ Lojaalsus, siirus ja avatus on Reeda elus loomulikud asjad ning teesklusest pulbitsev glamuuriringkond pole tema ausat saare verd kraadigi solkinud.

«Ma tõesti usun headusesse! Võib-olla mingi hetk sa jõuad teisi ära kasutades kiiremini edasi, aga lõpuks see tuleb kõik sulle tagasi. Ülemäärane uhkus on mulle täiesti võõras ja solvumine täielik ajaraiskamine. Ma ei pea viha … no võib-olla üks päev.»

Oma lapsele proovib Reet sisendada sama ellusuhtumist. «Mul on väga hea meel, et ta on mul hea poeg algusest peale, andja tüüp, mitte võtja. Ma vaatan hämminguga, kui vanemad oma lapsi tagant kihutavad, et ole sõjakas, rind ees, mine nõua! Heaga jõuab ju alati kaugemale.2

Hoolimata edust on kõik lapsepõlvesõbrad tänaseni Reeda kõrval ja meikarist õe Loorega on nad lahutamatud.

«Olen näinud elus nii head kui ka halba, tõusu ja mõõna nii töös kui ka isiklikus elus. Ma arvan, et kui olla ise positiivne ja avatud, siis see nakatab ka teisi. See on nagu hea viirus, mida ma jagan oma sõpradele. Pealiskaudsus mulle ei meeldi, oma lähedaste ellu tuleb sügavamale vaadata kui oi, tšau kuidas läheb? Siiras, mitte selline fassaadlik sõprus − see annab mulle palju energiat ja hea sooja tunde.»

Mida võiks Reeda kogemustest õppida need, kes meikaritööst unistavad? «Oh, ma ei õpi iseenda vigadestki!» naerab meigikunstnik. «Olen hoopis aru saanud, et seda pole mõtet isegi üritada, sest iga situatsioon elus on kordumatu. Alati leiab uued vead, mida mõnuga teha!»


TEISED REEDAST:

Ester Kannelmäe, Anne&Stiili peatoimetaja

Õdede Härmatitega kohtusin esimest korda 90ndate lõpus, seda ajakirjade vahendusel. Tõsise moe- ja ilufännina ei huvitanud mind mitte ainult ilusad pildid, vaid ka tiim, kelle töö tulemusena need valmisid. Kui 00ndate alguses moeõpingute kõrvalt stilistikaga tegelema hakkasin, oli Reet üks esimesi tipptegijaid, kellega isiklikult tutvusin.

Esimene tutvus ongi Reeda leivanumber - tema päikseline karakter paneb ka kõige reserveerituma tegelase tundma, et tegemist on «tema inimesega». Reeda huvi inimeste vastu on alati siiras, olgu siis tegemist teismelise modelli või küpse elutarga daamiga. Ma arvan, et ta ise ei oska aimatagi kui osav psühholoog ta tegelikult on.

Ženja Fokin, telestilist

Reedu igavene positiivsus on minu silmis nagu üks kohev, mõnus kudum, millega kohe tahad end ümbritseda! Tema trump on plikatirtsulikkus koos hõrgu naiselikkusega ja ma arvan, et Reedu riidekapisisu tassimiseks oleks vaja tervet armeed.

Minu jaoks nõrgestab põlvi selline andunud kirg moe- ja ilumaailma vastu! Ta meenutab natuke harakat, rõõmsalt sädistav, samas elegantne. Ma armastan koostööd Reeduga, meie sagedus on sarnane ja professionaalina on ta võrratu – paindlik ja loov. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles