Väsimus ja seedehäired - maks hüüab appi!

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Terviseajakirja Üks aprilli/mainumbris kirjutab fütoterapeut ja taimekasvatustalu perenaine Tiiu Väinsaar, et kui oled kogu aeg väsinud, ärritud iga tühja asja peale, tekivad mõistetamatud peavalud ja mõttetegevuse loidus, esineb seedehäireid ja allergilisi reaktsioone jms - on tõenäoline, et maks hüüab appi. 

Hiina meditsiinis tuntakse maksa kui kohta, kus talletuvad viha ja primitiivsed emotsioonid. Terve maks seevastu õhutab entusiasmi, loovust ja sisemist jõudu.

Väinsaar soovitab hooolitseda maksa eest tervisliku toitumisega ja teha ravimtaimedega 2-3 korda aastas puhastuskuure. Parim aeg kuuriks on just kevadel (märts, aprill), mil on ka hea lühiajaline paast.

Klassikalised maksarohud on võilill (juur ja lehed), takja- ja sigurijuur, saialill, teeleht, teekummel, aasristik, raudrohi. Kuuri ajal on soovitatav taimeteed juua umbes liiter päevas (kuuri pikkus 1-3 nädalat) - vali loetletud taimedest üks või sega kokku 2-3 taime.

Kui sööd palju valgurikast toitu, on su maks väga koormatud ja sel juhul tasub puhastuskuuri ajal süüa kergemat, soovitavalt taimset toitu.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles