Kumu kutsub inimesi jagama mälestusi omaaegsetest lemmikkleitidest

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse «Mood ja külm sõda» kuraator Eha Komissarov.
Näituse «Mood ja külm sõda» kuraator Eha Komissarov. Foto: Pm

Septembris avatakse Kumu kunstimuuseumis näitus «Mood ja külm sõda», mis vaatleb 1950.–1960. aastate rõivastumistavasid ENSVs ning kohaliku moekunsti dialoogi Lääne moega. Näituse ettevalmistamise käigus kuulutab Kumu kunstimuuseum välja publikuprojekti «Minu armastatuim kleit».

Projektis osalemiseks palub Kumu muuseumile saata foto kleidist, mis pärineb 1950.– 1960. aastatest või 1970. aastate esimesest poolest ning lühikest ülevaadet kleidi saamisloost: kust osteti riie, kuidas valiti tegumood, kes oli kleidi õmbleja või – kui tegemist oli niinimetatud valmiskleidiga – kust ja millal see osteti ning milline sündmus tegi kleidi meeldejäävaks. Kleit võib olla kirjutaja enda oma või kuuluda hoopis kellelegi teisele – näiteks emale, vanaemale või vanatädile.

«Mood on ainuke kunstinähtus, mis hõlmab kogu inimkonda, millega kõigil on tegemist, mida armastatakse või kritiseeritakse. Nõukogude Liidus, kus ajakirjades ning demonstratsioonidel esitletav «täiuslik mood» jõudis vabrikutesse tundmatuseni muutunud kujul, aktiviseerus moe tarbija – võttis lõikelehed, hankis kanga, õmbles ise või lasi õmmelda,» ütles näituse «Mood ja külm sõda» kuraator Eha Komissarov. «Just unistus kleidist – asendamatust rõivaesemest iga naise garderoobis ja selle saamise lugu näitab kõige paremini, kuidas illusioon tegelikkuseks muutus. Need mälestused on meie näituse jaoks väga väärtuslik materjal.»

Kumu kunstimuuseum ootab lugusid koos illustreeriva pildiga e-posti aadressile mood@ekm.ee või posti teel märksõnaga «Mood ja külm sõda», Kumu kunstimuuseum, Weizenbergi 34 / Valge 1, 10127 Tallinn.

Tähtaeg on 25. juuli 2012.

Kõiki saadetud töid saab publik näitusel elektrooniliselt vaadata. Samuti riputatakse tööd näituse Facebooki kontole. Saadetud pilte ja kirju muuseum ei tagasta.

Täpseid osalemistingimusi vaata Kumu kunstimuuseumi veebilehelt.

Näituse meediapartner ajakiri Mood valib saadetud tööde hulgast välja oma lemmikud, mis avaldatakse ajakirja septembrinumbris, auhinnaks on ajakirja aastatellimus. Lisaks antakse välja mitmeid üllatusauhindu.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles