Miks kaob suhtest kirg?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud inimesed kurdavad, et kui mõnda aega on juba koos oldud, siis kaob suhtest põnevus. Mõned põhjendavad seda edasiarenevate erinevustega, vaikse lahkukasvamisega või liigse familiaarsusega. 

Tülpimus, mis võib suhtes ette tulla pärast esimesi erutavaid kuid või aastaid, tekitab partnerites lootusetuse tunnet ning ajab nii mõndagi pinget kuskilt mujalt otsima, kirjutab psychologytoday.com. Seda enam tasub uurida, et miks kirg jahtub ja miks saab abitust armastustest sügav ükskõiksus.

Selleks, et mõista, mis lööb kiilu suhtesse, tuleks esialgu mõista, mis on «kujutluslik side». See asendab tõelist armastavat suhet ja paarile jääb armastuse illusioon nagu nad oleksid lähedased, kuigi tegelikult on nende vahel emotsionaalne vahemaa.

Kujutluslikku sidet iseloomustab füüsiline lähedus ja emotsionaalne kaugus teineteisest. See side saab alguse, kui siirad armastavad tunded, austus ja külgetõmme asendatakse turvatunde, seotuse ja kaitstusega. Kuigi tundub, et need on kõik intiimse suhte positiivsed osad, siis tegelikult lõhub iga suhte see, kui vorm on sisust olulisem.

Inimesed, kes eelistavad kujutluslikku sidet, naudivad pigem rutiini kui spontaansust ja soovivad turvalisust kire asemel. Nad on koos ja omavahel seotud, kuid nende suhtest puudub energia, iseseisvus ja õrnus, mis alguses oli olemas. Sageli kaob austus ja ligitõmme teise inimese vastu, sest kardetakse kaotada oma identiteeti. Tihti juhtub ka nii, et inimesed kaotavad suhtes enda sellised omadused, mis tegid neid ainulaadseks ja mis üldse partnerit alguses nende poole tõmbaski.

Kui tõelised tunded kaovad ja väljakutsetele ei astuta vastu, siis loobuvad nad sageli suhtest või langevad veelgi enam kujutlustesse, sest kardavad üksi jääda. Hea uudis on see, et erutusevärinaid saab taastada.

Kujutluslik side on pidevuslik ja mõned paarid on sügavamal kujutlustes kui teised. Enamik kõigub tõelise läheduse ja fantaasia vahel. Kui suudad märgata seda, kuivõrd oled kinni kujutlustes ja kuivõrd oled siiras, siis saad halbadele harjumustele vastu astuda ning nautida uusi ja huvitavaid etappe suhtes.

On tegureid, mille järgi saad otsustada, kas sinu suhe on kujutluslik ja mida teha, et värsket ja huvitavat suhet hoida.

Füüsilise külgetõmbe kadumine

Kui me loome kujutluse teisega ühtekuuluvusest, siis kipume lõpuks kaotama füüsilise külgetõmbe selle inimese vastu. Suhtele asetab väga suure koorma see, kui me alati loodame teisele ja ootame, et ta täiendaks meid. Hakkame nägema teist kui enda pikendust ja kaotame seega «keemia», mis esilagu partneriga kokku viis. Kui näeme teist iseseisva ja atraktiivse indiviidina, mida ta ongi, siis püsib kiindumus värske ja erutavana.

Ühinenud identiteet

Kui mõtled oma suhtele, kas leiad siis viise, kuidas astute partneriga üle teineteise privaatsuse piiride? Kui räägid temast, kas ütled siis «ta» ja «ma» asemel «me»? Suhtes on oluline jääda iseendaks ja järgida seda, mis on iseendale oluline ja paneb silma särama.

See eraldatus ei vii partereid teineteisest eemale vaid lähendab neid, sest ruumi jääb külgetõmbe tundmiseks ja koos olemine on valik, mitte kohustus. Mõelgem sellele, millised on inimesed siis, kui nad armuvad. Neile meeldivad need omadused, mis teevad teist ainulaadseks. See individuaalsus sõltub huvidest, austusest ja omadustest, mida peaks hoidma ka siis, kui koos on oldud juba aastakümneid.

Enda käest laskmine, füüsiliselt või vaimselt

Kui suhtes on jõutud teatud mugavusastmeni, siis kaotavad paljud huvi selle vastu, kuidas nad välja näevad või mida enda heaks teevad. Võib juhtuda, et ärritume kergemini ja ei tunne end seepärast halvasti, kuigi tegelikult teeme nõnda liiga nii kallimale kui ka iseendale.

Võib juhtuda, et võtame kaalust juurde või tekib muid halbu harjumusi, näiteks hakkame rohkem jooma ja teeme vähem trenni. Need kombed tulenevad mugavusest ja on sageli meetodiks, mille abil end läheduse eest kaitsta. Enamasti mõjuvad need kombed hävitavalt enesehinnangule ja lükkavad partnerit eemale, rikuvad suhet ning nõrgestavad meie vitaalsust ja enesekindlust.

Koos tehakse liiga vähe

Suhte alguses proovitakse sageli koos uusi asju ja läbitakse seiklusi. Rutiini langedes välditakse uusi elamusi ja inimesed muutuvad küünilisemaks, skeptilisemaks ning ei soovi enam partneriga nii palju asju koos teha.

Oluline on arvestada kaaslase huvisid ja kirgi, et koos midagi ette võtta, sest vaakumis ei ole armastust. Intiimsuse säilitamiseks on oluline aega võtta ja särts ei kao suhtest, kui tehakse koos selliseid asju, mis näitavad kaaslasele armastust.

Vähe isiklikku

Kui veedategi koos aega, kas räägite siis ka millestki, mil on sügavam mõte? Kas vestlused on kujunenud pigem praktiliseks ja vähem sõbralikuks? Oluline on olla avatud ja jagada armsamaga oma elu. Nii õpime teist paremini tundma, tunneme kaasa ja võtame teda kui eraldi isiksust. See aitab olla tõeliselt lähedane ja mitte kohustusest.

Vestlemine aitab luua sõprust, mis ei lase olla liiga kriitiline, kui on vaja anda tagasisidet ja ei lase astuda kaitsepositsioonile kui kritiseeritakse. Kõik need sammud aitavad toita armastavaid tundeid ja välistavad küünilisuse.

Viha

Kui me oleme kellegagi pikka aega koos, siis kipume looma nende negatiivsetest iseloomuomadustest nii-öelda katalooge, mida kasutame nende vastu. Proovi märgata seda, kui hoiad endas viha või vastumeelsust. Kas elad end tasapisi välja?

Kui tegeled otse probleemiga, saad vältida armastuse ja kaastunde kadumist. Aus suhtlemine võib olla väga raske, aga see aitab sul oma partnerit tõeliselt tundma õppida, selle asemel, et näha teda läbi negatiivsete prillide.

Kui neelad tõe rääkimise asemel pidevalt oma viha alla, siis võib see rikkuda ka intiimseid hetki, sest viha võib vallanduda kohe, kui ta teeb midagi vähegi pahasti. Kui tunneme end vabalt, et öelda välja kõik, mis ärritab või on tüütu, siis on palju lihtsam vastumeelsusest lahti saada.

Kui probleemidest ei räägita, siis hakkab emotsionaalne side katkema ja jääb kujutluslik side. Suhet saab taastada, kui tullakse partnerile vastu, et ta tunneks end tunnustatu ja armastatuna selle eest, kes ta on. Iga päev tuleks mõelda sellele, et lõhkuda harjumuslikku käitumist ja luua tee palju vapramale, tõelisemale ja tänuväärsemale suhtele.



 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles