Raha – suhte proovikivi

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Psühholoogia Sinule

Ajakirjas Psühholoogia Sinule räägivad oma loo kolm rahakat naist, kelle on armastatud mees hüljanud raha pärast - vähemalt nii tundub neile endale. Rahaprobleeme paarisuhtes analüüsib psühholoogiline nõustaja Kristel Rannamees.

Tänapäeva lääne ühiskond liigub üha enam suunas, kus naised on aktiveerinud endas mehelikud omadused ja energia ning mehed omakorda suunduvad naiselike printsiipide avastamise poole.

Naised on edukad, juhtivatel ametikohtadel, aktiivsed, kiired ja otsustavad. Mehed omakorda tähelepanelikumad, abivalmimad, hoolivamad, tundlikumad, emotsionaalsemad kui vanasti. See muudab tugevalt rollijaotust ka perekonnas ja paarisuhetes. Paljudes peredes tekivad siinkohal tülid, sest uued ja vanad traditsioonilisemad rollijaotused põrkuvad omavahel.

Üks põhilisi vigu, mida tutvumisfaasis tehakse, on liigne diskreetsus ja vaikivate oletuste tegemine partneri kohta. Partnerid kardavad küsida küsimusi ja kaardistada teineteise ootusi suhte kohta.

Võib juhtuda, et ootused suhtele ja teineteisele on nii vastandlikud või utoopilised, et partneritel pole eeldusigi neid täita. Näiteks soovib naine, et uus partner päästaks ta pikaajalisest emotsionaalsest madalseisust ning usalduse ja lootuse kaotamisest vastassoosse, mis on ilmselgelt igale mehele liiga suur koorem.

Kõigi kolme suhteloo puhul, kus oma kaaslastest rohkem teeninud ning mehi koguni toetanud naised kurdavad, et neid on raha pärast hüljatud, kumab läbi enda madal väärtustamine naisena. Samuti on ühiseks nimetajaks soov mees tema raskustest päästa.

Lisaks on kõigil kolmel suur vajadus olla armastatud; soov, et keegi väljastpoolt tuleks ja täidaks sisemise hingetühjuse. Selle soovi nimel ollakse sageli nõus ohverdama teised elutõed või väärtused. Pikemas perspektiivis aga taoline kompromiss hingele rahuldust ei paku.

Kus on väljapääs? Alustada saab enesehinnangu tõstmisega ja iseenda aktsepteerimisega sellisena, nagu ollakse. Kui suudame ennast armastada sellisel moel, nagu igatseme olla armastatud, ega nõua partnerilt enda emotsionaalset päästmist, hakkavad meie ellu ilmuma teistsugused, küpsemad partnerid. 

Tavaliselt on juba suhte alguses olemas hoiatavad märgid, mis hilisematele vastuoludele viitavad, kuid me ei soovi neid sageli oma teadvusse lasta, sest muud kasutegurid, mida suhe tõotab meile anda, kaaluvad selle üles. 

Hoiatavad märgid võivad ilmneda riietumisstiilis, käitumismaneerides, sõnavara kasutuses, hoiakutes vastassoo, raha, edukuse teemal. Me ignoreerime neid ja üritame ennast veenda, et need on pisiasjad, millega on võimalik leppida. Pisiasjad võivad olla aga jäämäe nähtav osa, mis vihjavad sügavamatele teemadele veepinna all.

Loe pikemalt ajakirja Psühholoogia Sinule märtsinumbrist! 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles