Mahl teeb laste hammastele kurja

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

On arste, kes usuvad, et laste sagenevate hammasteprobleemide taga ei ole mitte ainult šokolaad ja kommid, vaid ka «tervislikud» joogid – mahlad, puuviljakokteilid ja smuutid.

Tohtrid usuvad, et tänapäeval on laste probleemiks see, et nad ei taha juua puhast vett, mis on kõige kasulikum jook maailmas, kirjutab geniuspregnancy.com. Nad ei joo seda isegi siis, kui kasvavad pisut vanemaks. Neil ei arenegi sellist harjumust vanemate süü tõttu, sest just lapsevanemad pakuvad lastele mahla, smuutisid, kakaod ja teisi jooke väga varakult, kuigi võiksid anda neile ainult puhast vett.

Briti juhtiv hambaarst Catherine Hurley selgitas, et mahlajoogid ja kokteilid on reeglina väga happelised ja nende pH tase jääb kahe-kolme vahele. Iga kord, kui happelisus suus on rohkem kui pH 5,5, siis on hambad haavatavad, sest «hape ründab».

Lapsevanemad on enamasti teadlikud, et magus lõhub hambaid, kuid paljud ei tea piisavalt, mida tähendab happesus. Seda suuresti seetõttu, et rõhutakse maiustuste halvale mõjule ja mahladest rääkides rõhutakse tervislikkusele. Hurley sõnul on laste hambad järjest rohkem väga halvas seisus just jõukates peredes, kus tervisliku toidu pealt raha kokku ei hoita.

Lihtsaks abinõuks on see, kui laps joob mahla kõrrega. Samuti ei mõju jook hammastele väga halvasti siis, kui seda juuakse toidu kõrvale. Pärast mahla joomist võiks peale juua natuke vett või loputada suud puhta veega.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles